Vooral ondernemers in sport, cultuur en recreatie vrezen btw-verhoging kabinet
Ongeveer een derde van de ondernemers en financieel managers verwacht dat de geplande btw-verhoging van het kabinet invloed zal hebben op de omzet of de eigen sector. Vooral ondernemers actief in de sport, cultuur of recreatie vrezen de btw-verhoging.
Het kabinet-Schoof wil cultuur, boeken, kranten, sport en hotelovernachtingen vanaf 2026 onder het hoge btw-tarief van 21 procent gaan belasten, in plaats van het lage tarief van negen procent. Dat moet bij elkaar ruim twee miljard euro per jaar extra belastinginkomsten opleveren.
Onderzoek door softwarehuis Nextens toont aan dat ongeveer een derde van het bedrijfsleven denkt dat deze maatregelen enige of veel invloed hebben op de omzet van de organisatie of van de eigen industrie. 56 procent van de respondenten denkt verder dat de btw-maatregelen effect zullen hebben op de persoonlijke financiën.
Impact per sector
Omdat de geplande btw-maatregelen specifieke producten en diensten treffen, is de ontvangst van de plannen per sector duidelijk verschillend. Het zwaarst getroffen voelen ondernemers zich die actief zijn in cultuur, sport en recreatie. Daar verwacht 77 procent veel of enige invloed van de btw-maatregelen. Ook in de horeca (56 procent) en overige dienstverlening (39 procent) verwacht men dat de btw-plannen veel of enige impact hebben op de eigen sector.
In de landbouw, bosbouw en visserij verwacht tegelijk maar zes procent veel of enige invloed van de maatregelen, in de bouwnijverheid is dat zestien procent.
Gemeten over alle sectoren verwacht negen procent veel invloed en 24 procent enige invloed van de btw-plannen op de eigen organisatie. Geen of nauwelijks invloed wordt gezien door 62 procent van de respondenten. Opvallend is dat vooral jongere respondenten (onder dertig jaar) vrezen voor de effecten van de btw-verhoging op de eigen organisatie.
Concurrentiepositie
Op de vraag aan ondernemers en financieel managers of de concurrentiepositie van hun organisatie invloed zal ondervinden van de btw-plannen, stelt twee derde van de respondenten in cultuur, sport en recreatie enige of veel invloed te verwachten. Over alle sectoren verwacht 29 procent een verslechterde concurrentiepositie binnen Nederland.
Daar waar impact qua omzet en concurrentie slechts in enkele sectoren gevreesd wordt, zijn respondenten in het bedrijfsleven in de breedte wel somber over de privé portemonnee: 56 procent verwacht enige tot veel invloed van de geplande btw-maatregelen.
Onderzoek
Het online onderzoek werd eind oktober gehouden onder 836 respondenten, werkend als zelfstandig ondernemer met personeel of werkend in loondienst (exclusief overheid) en binnen de organisatie eindverantwoordelijk voor of (mede)beslissend over financiën.
Van de respondenten werkt 17 procent bij bedrijven tot en met tien personen en 25 procent bij bedrijven met meer dan duizend personen in dienst.
Gerelateerd
Onlineplatforms als Airbnb moeten btw gaan innen en afdragen
Na twee jaar onderhandelen zijn de EU-ministers van Financiën het eens geworden over de digitalisering van het btw-systeem in Europa. Dit betekent onder andere dat...
Gefrustreerde Kamer stelt deel belastingdebat uit
Onder enig protest is de Tweede Kamer akkoord gegaan om een deel van het debat over het nieuwe belastingplan later te houden, omdat verantwoordelijk staatssecretaris...
Raad van State en fiscus twijfelen aan hoger btw-tarief hotel en cultuur
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst...
Mkb-bedrijven krijgen week extra voor btw-aangifte
De btw-aangifte over het tweede kwartaal van 2024 of over de maand juni moet op 31 juli bij de Belastingdienst binnen zijn. Maar de dienst geeft ondernemers in het...
Grote groep organisaties doet oproep tegen verhoging btw
Een grote groep organisaties uit de sport, cultuur, media, horeca, evenementen en boekenwereld vraagt het kabinet een verhoging van het btw-tarief van 9 procent...