Uitvoeringsorganisatie SVB wint auditprijs
De Audit Dienst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft de Protiviti Internal Audit Innovation Award van dit jaar gewonnen. De auditdienst van het zelfstandige bestuursorgaan, dat onder meer de AOW en kinderbijslag uitkeert, werd geprezen om haar aanpak om institutionele discriminatie tegen te gaan.
De prijsuitreiking werd georganiseerd door het Instituut van Internal Auditors (IIA) en consultingorganisatie Protiviti. Namens de Audit Dienst SVB, die 31 werknemers telt, verzorgden Dunja Hulsman en Joost Labeur de pitch. Die was gericht op het zicht krijgen op het risico van institutionele discriminatie bij het instellen van terug- en invorderingen. Daarbij beperkte het auditteam zich niet tot bewuste en bedoelde discriminatie – ook onbewuste en onbedoelde werd meegenomen in de audit.
De SVB keert jaarlijks meer dan zestig miljard euro uit aan 5,7 miljoen Nederlanders. Het gaat onder meer om AOW-uitkeringsgerechtigden en ontvangers van kinderbijslag; niet te verwarren met de toeslagen en kindgebonden budgetten, die door de Belastingdienst worden uitgekeerd.
Maatschappelijk relevant
De auditaanpak van de SVB is uiteengezet in een cultuur- en sociale-normenonderzoek, een onderbouwing door middel van procesanalyse en een validatie van hypothesen door data-analyse en expertgroepen.
Het is de elfde jaargang van de prijsuitreiking. De jury prees de SVB om de zorgvuldigheid waarmee ze het actuele en complexe onderwerp behandelde. "De innovatie van SVB heeft een maatschappelijk relevant en bestuurlijk gevoelig thema zo omschreven dat de auditaanpak effectief is gebleken en aantoonbaar succesvol", aldus juryvoorzitter Peter Hartog. Volgens de jury kan de aanpak van het SVB ook andere organisaties inspireren.
Kwestie van cultuur
Manager Carola Helmes van de Audit Dienst SVB merkt dat andere auditdiensten grote belangstelling hebben voor de aanpak. "Wij keken of in onze processen onderscheid wordt gemaakt tussen groepen burgers en of dat onderscheid terecht is. We keken naar het terug- en invorderingsproces van de AOW, de Algemene nabestaandenwet en de aanvullende inkomensondersteuning voor AOW-gerechtigden. Daarbij gaat het om kwetsbare groepen. We keken in dit proces naar risico's op ongerechtvaardigd onderscheid. Dat willen we als organisatie voorkomen."
Bij de audit keek het team naar de processen en de organisatiecultuur. "Zoals: Is er aandacht voor sociale normen? Is er beleid voor diversiteit en inclusie? Is het mogelijk voor medewerkers om ideeën te opperen als je ergens over twijfelt? Daarna hebben we gekeken hoe de processen zijn ingericht. Wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt op basis van nationaliteit of woonland?"
Inspiratie voor andere overheidsorganen
Volgens Helmes is de aanpak ook voor ander auditdiensten goed bruikbaar. "De Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme is bezig met een doorlichtingsinstrument voor het onderzoeken van risico's op discriminatie. Onze aanpak sluit daar goed op aan. We worden al benaderd door andere organisaties, onlangs bijvoorbeeld de Rijksbrede Benchmark Groep, waaraan wij onze aanpak hebben toegelicht. En op de Accountantsdag werden we ook aangesproken door collega's van andere organisaties. We vinden het belangrijk om de kennis te delen met andere auditdiensten."
Gerelateerd
Nieuwe wereldwijde internal auditstandaarden van kracht
Precies een jaar na de publicatie zijn nieuwe Global Internal Audit Standards (GIAS) van kracht geworden. Dat meldt IIA Nederland.
IIA Nederland biedt VOR-handreiking voor internal auditfunctie
Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) heeft een 'practice guide' uitgebracht over de Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) en de internal auditfunctie.
IIA stopt met kwaliteitstoetsingen voor NOREA en NBA
Het bestuur van het Instituut van Internal Auditors (IIA) heeft besloten om per 1 januari 2024 geen kwaliteitstoetsingen op de NBA- en/of NOREA-beroepsnormen meer...
De audit van export control compliance via digitalisering
Bedrijven en landen die te maken hebben met sancties worden steeds creatiever in het ontwijken daarvan. Digitalisering kan helpen om te achterhalen of leveringen...
Internal auditors: grootste risico voor bedrijven blijft cyber
Cyber- en databeveiliging vormt het grootste risico voor bedrijven en is het onderwerp waar internal auditors zich het meeste mee bezighouden.