Ook EY meldt in transparantieverslag gevallen van examenfraude
Ook EY maakt in het transparantieverslag over het gebroken boekjaar 2023-2024 melding van gevallen van examenfraude. Om hoeveel gevallen het gaat is nog niet duidelijk. Het onderzoek ernaar is nog niet afgerond.
EY stelt in het transparantieverslag intern onderzoek te doen naar schendingen van de 'academic integrity' en kijkt daarbij naar mogelijke gevallen gedurende de periode 2018 tot 2023. Volgens de organisatie is integriteit "niet onderhandelbaar" en wordt gewerkt aan versterking van de interne cultuur, zodat medewerkers zich veilig voelen om zich uit te spreken over mogelijk ongepast gedrag.
De eerste bevindingen tonen aan dat er zich ook binnen EY gevallen van het delen van toetsingen hebben voorgedaan, evenals het niet melden daarvan. Volgens het transparantieverslag zijn binnen EY tientallen mensen bezig met het onderzoek, dat al "tienduizenden uren" kostte. Om hoeveel gevallen het bij EY gaat, is nog niet duidelijk. Wel geeft het kantoor aan dat waar nodig "passende disciplinaire maatregelen" zijn en worden genomen.
Onderzoek loopt nog
Zorgvuldigheid staat voorop, daarom kost het onderzoek langer dan aanvankelijk gedacht, stelt EY. Verwachting is dat het onderzoek in het nu lopende boekjaar 2024-2025 zal worden afgerond, net als eerder door PwC en Deloitte werd aangegeven.
Ook de eigen supervisory board maakt in het verslag melding van het onderzoek, waarvoor de board een aparte Board Oversight Group heeft opgezet. Volgens EY vallen onder het niet voldoen aan academic integrity, naast het delen van antwoorden van toetsingen, ook zaken als het niet daadwerkelijk bijwonen van trainingen waarvoor iemand zich heeft aangemeld, examens door een ander laten maken en het niet melden van onethisch gedrag.
Het onderzoek wordt intern uitgevoerd onder supervisie van een Academic Integrity Steering Committee (AISC), bestaande onder meer uit directors en juristen, geadviseerd door externe advocaten. Het onderzoek wordt ook nauwlettend gevolgd door toezichthouders AFM en PCAOB, aldus EY.
Organisatieniveau
Op organisatieniveau zijn eerder al maatregelen genomen die niet-integer gedrag moeten voorkomen, stelt EY in het transparantieverslag. Dat sluit aan bij eerdere statements van de vorige bestuursvoorzitter van EY Nederland, Jeroen Davidson.
Die stelde in een afscheidsinterview in het FD, begin september, dat EY de afgelopen jaren al maatregelen heeft genomen tegen examenfraude, nog voordat toezichthouder AFM eind 2022 vroeg om een onderzoek.
Gerelateerd
KPMG-ceo Hottenhuis is 'onbevangenheid kwijtgeraakt'
Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, blikt in een interview in NRC terug op een bewogen jaar, waarin het kantoor een recordboete kreeg van...
KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...
AFM vraagt kantoren met reguliere vergunning om examenfraude te melden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "meldingen ontvangen" waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning....
Integriteitsspiegel
Integriteit vormt het fundament van vertrouwen in het accountantsberoep. Dus moeten we met elkaar in gesprek, meent Jan-Pieter Bos.
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...