OM betaalt schikking aan Stibbe en Box vanwege schenden verschoningsrecht
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een schikking getroffen met vermogensbeheerder Box en advocatenkantoor Stibbe. In ruil daarvoor staken Box en Stibbe alle juridische procedures tegen de staat.
Dat meldt het OM in een persbericht. Het FD meldt dat men "in de sector aanneemt" dat de staat miljoenen euro's betaalt aan beide partijen.
De schikking betekent een einde aan een reeks juridische procedures, die waren aangespannen nadat het OM vertrouwelijke informatie van Stibbe-advocaten had gebruikt in een strafrechtelijk onderzoek. Daarmee heeft het OM het verschoningsrecht geschonden.
In oktober 2023 werd het zogeheten Castor-onderzoek naar Box Consultants geseponeerd. Dat onderzoek liep sinds 2013, wegens een verdenking van fraude. De Brabantse vermogensbeheerder Box is inmiddels overgenomen door Delen Private Bank uit België.
Toen tijdens het onderzoek duidelijk werd dat de staat het verschoningsrecht had geschonden, spanden twee Stibbe-partners meerdere civiele procedures aan, die Stibbe nu allemaal staakt.
Inzage
Als onderdeel van de schikking heeft het OM de betrokken advocaten uitleg gegeven over de fouten die zijn gemaakt bij het omgaan met vertrouwelijk materiaal in het Castor-onderzoek. Het OM geeft aan dat deze inzage nodig is om lering te trekken uit het proces en soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.
Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket en landelijk portefeuillehouder verschoningsrecht vindt het "positief" om via de vaststellingsovereenkomst een punt te kunnen zetten achter een langlopend juridisch proces.
"Ook heeft het geleid tot een herijking van de omgang met verschoningsgerechtigd materiaal", stelt hij. "Daarover voeren we samen met alle partijen die werken in de strafrechtketen een constructief gesprek, om zo te komen tot werkbare afspraken rond de omgang met het verschoningsrecht."
Het OM zegt dat die afspraken niet alleen juridisch houdbaar moeten zijn, maar ook voor de verschillende partijen praktisch en technisch uitvoerbaar. "Dit doet recht aan zowel de belangen van het verschoningsrecht als het maatschappelijk belang van effectieve opsporing en vervolging. Zo doen we er alles aan om herhaling van gemaakte fouten te voorkomen."
Tuchtrecht FIOD-accountant
Advocaten van advocatenkantoor Stibbe vroegen de Accountantskamer in oktober 2023 om een accountant van de FIOD uit het accountantsregister te schrappen. Volgens Stibbe was die accountant de drijvende kracht in het Caster-onderzoek.
De accountant werd in 2021 al dubbel berispt voor zijn rol bij het onderzoek en werd eind 2023 tijdelijk doorgehaald voor een periode van zes maanden.
Gerelateerd
Hoe zit het nu juridisch?
Is er sprake van tuchtrechtelijke bescherming, bij het door accountants volgen van aanwijzingen van de beroepsorganisatie?
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
'Historische zitting' Accountantskamer raakt vooral positie AFM-accountants
De tuchtzaak tegen twee accountants van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), aangespannen door investeringsfonds Momentum Capital (MC), lijkt vooral van principieel...
AFM laat eigen accountants niet bungelen in Zwolle
Voorzitter Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Accountantskamer in Zwolle een brief gestuurd, ter ondersteuning van twee AFM-accountants....
Amerikaanse geluiden in Zwolle
Op vrijdag 20 september jl. waren weer bijna tachtig young profs te gast bij de Accountantskamer in Zwolle. Niet omdat een klacht tegen hen is ingediend, maar om...