Nederlandse 'fiscalist van de sterren' bekent schuld in Amerikaanse belastingzaak
De Nederlandse fiscalist Frank Butselaar heeft in een overeenkomst met Amerikaanse aanklagers schuld bekend aan een van de zes aanklachten tegen hem. Daarmee komt de strafzaak vervroegd ten einde.
Butselaar, die ook wel bekend staat als de 'fiscalist van de sterren' vanwege zijn beroemde klanten, sloot tijdens een zitting in White Plains, New York een akkoord met de aanklagers. Daarmee komt een einde aan het proces, dat anderhalve week duurde. De andere vijf aanklachten worden ingetrokken.
De schuldbekentenis komt als een verrassing, omdat Butselaar al jaren claimt onschuldig te zijn, ondanks meerdere rechtszaken en miljoenenclaims van onder meer dj’s Tiësto en Afrojack. Volgens FD-journalist Bart Mos zou de doorslag in de zaak een vervalst document zijn geweest, dat tijdens de rechtszaak in de VS bij getuigenverhoren boven water kwam.
Het is nu aan de rechter om de exacte strafmaat te bepalen, wat volgens het akkoord een celstraf van maximaal drie jaar is. Daar kan een een rechter van afwijken, maar dat gebeurt zelden. Daarmee komt Butselaar goed weg; er dreigde aanvankelijk een zeer lange celstraf, omdat de aanklager in de VS meerdere jaren celstraf per geval eiste.
Belastingontwijking
Frank Butselaar werd beschuldigd van het opzetten van fiscale constructies waarmee meerdere beroemdheden, waaronder dj's Tiësto en Afrojack, belasting konden ontwijken. Butselaar zette onder meer allerlei brievenbusfirma’s op in belastingparadijzen als Cyprus en Guernsey.
De aanklacht waarop Butselaar schuld bekent, draait om een belastingaangifte voor dj Afrojack, de artiestennaam van Nick van de Wall. Tijdens het proces werd aangetoond dat Butselaar bewust informatie achterhield voor de Amerikaanse belastingadviseur van de dj, waardoor slechts een deel van zijn inkomen in de VS werd belast. Butselaar werd in juli 2023 in Italië aangehouden en zat daar vast in afwachting van zijn uitlevering aan de VS.
Tevreden
De advocaten van Butselaar zeggen tevreden te zijn met de deal. Butselaar is echter nog niet van zijn juridische problemen af. Een strafzaak in Nederland is aangehouden in afwachting van de zaak in de VS en in ons land loopt ook nog een civiele zaak van Afrojack, die voor april 2025 op de rol staat.
Tiësto viste eerder dit jaar achter het net bij de rechter. De dj claimde 17 mijoen dollar, het bedrag dat Tiësto alsnog aan de Amerikaanse autoriteiten moest betalen, bij het kantoor waar Butselaar werkzaam was. Tiësto heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Gerelateerd
Internetconsultatie wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders
Aanbieders van cryptodiensten worden per 1 januari 2026 verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Een...
Fiscus wil zwart geld opsporen via verzekeraars
De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om via verzekeraars zwart geld op te sporen. Dit plan volgt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalt dat verzekeraars...
Grote Nederlandse banken direct betrokken bij belastingontwijking
Grote Nederlandse banken faciliteren op grote schaal belastingontwijking via Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat de financiële...
Coca-Cola moet in VS miljarden belastingachterstand betalen
Coca-Cola moet in de Verenigde Staten miljarden dollars betalen, omdat het bedrijf eerder niet genoeg belasting had afgedragen.
Trouw: Nike betaalt amper belasting in Nederland
Het Amerikaanse concern Nike regelt de wereldwijde distributie van alle sportkleding via Nederland. Uit onderzoek van Trouw blijkt echter dat het bedrijf daarover...