Mannen verdienen 'significant' meer dan vrouwen in de accountancy
Mannelijke accountants en assistent-accountants krijgen gemiddeld 7,5 procent meer salaris dan vrouwelijke accountants en assistent-accountants. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Full Finance Consultants.
Basis voor het onderzoek is een dataset met loongegevens over het jaar 2023 van 1928 accountants en assistent-accountants, werkzaam bij 45 accountantskantoren.
Gemiddeld krijgen mannen in de steekproef 12.000 euro meer salaris op jaarbasis dan de vrouwen. Terwijl vrouwelijke accountants en assistent-accountants zo'n 35.000 euro per jaar verdienen, verdienen de mannen gemiddeld bijna 47.000 euro.
De spreiding van salarissen is bij de mannen veel groter dan bij de vrouwen, met meer uitschieters naar boven; die trekken het gemiddelde omhoog. Maar ook het mediane salaris, waarop uitschieters minder invloed hebben, ligt bij de mannelijke accountants bijna 10.000 euro hoger dan bij de vrouwelijke accountants.
Bruto loonkloof
De 'bruto' loonkloof vormt het uitgangspunt van het onderzoek. Bruto betekent hier dat nog geen rekening is gehouden met verklarende factoren als functiegroep, ervaringsjaren en arbeidsduur van de accountants.
Deze verklarende factoren zijn belangrijk en verschillen sterk tussen mannen en vrouwen in de steekproef. Zo zijn bijna twee keer zoveel mannen als vrouwen werkzaam als controlerend accountant of als samenstelaccountant; de grootverdieners uit de steekproef.
Qua ervaringsjaren is het beeld wisselend, waarbij vrouwen meer ervaring meebrengen bij de assistent-accountants en mannen meer ervaring hebben bij de controlerend accountants en de samenstelaccountants. Qua arbeidsduur werken mannen gemiddeld meer uren per week dan vrouwen: gemiddeld 34 uur voor mannen, tegenover 31 uur voor vrouwen.
Onverklaarbaar
Als wordt gecorrigeerd voor de verschillen in functiegroep, ervaringsjaren en arbeidsduur, dan blijft er nog een onverklaarde loonkloof over van circa 7,5 procent. Mannen verdienen gemiddeld 2.500 euro meer dan vrouwen met een gelijkwaardige functie, ervaring en werkweek.
Deze gender pay gap tussen mannen en vrouwen in de accountancy kan niet worden verklaard door plausibele factoren. In de literatuur wordt een dergelijke loonkloof veelal toegeschreven aan ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, ofwel genderdiscriminatie.
Salarishuis
De loonkloof is opmerkelijk, omdat de meeste kantoren in de steekproef werken met een 'salarishuis'. Dat zou geen ruimte moeten laten voor verschillende compensatie tussen mannen en vrouwen. Tegelijkertijd is de aanwezigheid en grootte van de loonkloof niet verrassend, gezien soortgelijke bevindingen in vele studies over allerlei sectoren, aldus het onderzoek.
Mogelijk vormt de genoemde 7,5 procent een ondergrens voor de daadwerkelijke loonkloof in de sector, aldus de onderzoekers, omdat de enquête vooral is ingevuld door grotere kantoren. Die voeren vaker actief beleid om genderdiscriminatie tegen te gaan. Dat is ook te zien in de steekproef; de kantoorgrootte hangt negatief samen met de gevonden loonkloof.
Europese richtlijn
Het Europees Parlement en de Europese Raad namen in mei 2023 de 'Richtlijn Loontransparantie' aan. Die richtlijn heeft als doel om gelijke beloning voor gelijk werk te waarborgen, bijvoorbeeld door transparantie in salarissen te bevorderen. De lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, moeten de richtlijn uiterlijk in juni 2026 in hun nationale wetgeving hebben geïmplementeerd.
ABN Amro en Full Finance onderschrijven het belang van gelijke betaling voor gelijk werk, vandaar de samenwerking om transparantie en inzicht te geven over de loonkloof in de accountancysector. De loonkloof in de accountancy ligt ruim onder het Europees gemiddelde van 12 procent, maar overschrijdt wel de drempel van 5 procent die in de Richtlijn Loontransparantie wordt genoemd.
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Grote accountantskantoren worstelen met Gen Z-medewerkers
Volgens een recent rapport van de PCAOB wordt het steeds moeilijker voor accountantsorganisaties om personeel te behouden. Dat heeft ook invloed op de uitkomsten...
Is de rek eruit?
Er zijn steeds minder accountantsorganisaties met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om wettelijke controles te verrichten. Tegelijk wordt...
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...