IEA wil veel meer recycling van grondstoffen voor energietransitie
Grondstoffen die van groot belang zijn voor de energietransitie moeten veel meer worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en ook voor de energieveiligheid van landen.
Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. Het gaat dan bijvoorbeeld om grondstoffen als koper, lithium, nikkel en kobalt, die veel worden gebruikt in batterijen voor elektrische auto's, windmolens, zonneparken en andere duurzame energietechnologie.
Door het recyclen van bijvoorbeeld oude batterijen van elektrische auto's of koper uit zonnepanelen is er namelijk minder noodzaak aan nieuwe mijnbouwprojecten om die delfstoffen te winnen. Als overheden alle beloftes rond klimaatverandering nakomen, kan door meer recycling de behoefte voor de ontwikkeling van nieuwe mijnbouwprojecten voor koper en kobalt in het jaar 2050 met 40 procent verminderd worden. De behoefte voor nieuwe lithium- en nikkelmijnen kan met een kwart omlaag.
Meer plannen uitvoeren
Het IEA, een denktank uit Parijs, zegt dat er veel meer gedaan kan worden bij het recyclen van gebruikte batterijen van elektrische auto's, maar ook bij oude huishoudelijke elektronica. Als alle stimuleringsplannen en initiatieven rond recycling ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, kan die markt voor belangrijke grondstoffen volgens het IEA in 2050 groeien naar een waarde van 200 miljard dollar.
Het agentschap wijst op voordelen voor het milieu door recycling, omdat daarbij over het algemeen 80 procent minder uitstoot vrijkomt dan bij mijnbouw van die grondstoffen. Ook kunnen landen met meer recycling de afhankelijkheid van de import van grondstoffen uit andere landen verminderen. Daardoor vergroten landen hun energieveiligheid en kunnen schokken in toeleveringsketens worden opgevangen.
Vraag wordt groter
Overigens blijven investeringen in nieuwe mijnen wel noodzakelijk, zegt het IEA. De vraag naar grondstoffen voor de energietransitie is halverwege deze eeuw namelijk groter dan de huidige productiecapaciteit en bestaande mijnen raken uitgeput.
"Recycling is van vitaal belang om de uitdagingen rond grondstoffen aan te pakken en te zorgen voor duurzaamheid op de lange termijn", aldus IEA-directeur Fatih Birol. Hij zegt ook dat de wereld het "tijdperk van elektriciteit" ingaat en dat we voordeel moeten behalen uit de "schatkamer" aan oude batterijen en elektrische apparaten voor recycling.
Veel batterijen meteen afgekeurd
Het FD berichtte recent dat veel nieuwe autobatterijen al direct na de fabricage worden vernietigd, omdat ze niet goed werken. De grootschalige productie ervan is zo complex, dat ongeveer een derde na fabricage wordt afgekeurd, aldus de krant. Een Zuid-Koreaans bedrijf heeft zelfs een recyclefabriek gebouwd in Rotterdam, om gloednieuwe maar afgekeurde batterijen te verwerken.
Bron: ANP/FD
Gerelateerd
Verduurzaming energiesystemen kostte vorig jaar 25 miljard euro
Bedrijven, stroomnetbeheerders en huishoudens hebben in 2023 ruim 25 miljard euro gestoken in de verduurzaming van de energiehuishouding. Het gaat om investeringen...
Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt...
Hof vernietigt vonnis in zaak Milieudefensie tegen Shell
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht"...
CO2-uitstoot vervoerssector stijgt; miljarden euro's klimaatschade door vliegen en SUV's
De klimaatrecords en -rampen volgen elkaar in snel tempo op, maar de wereldwijde CO2-uitstoot blijft onverminderd hoog, stelt Oxfam Novib in een rapport. Tussen...
Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones
Brancheorganisaties zoals RAI Vereniging, BOVAG en Techniek Nederland, samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu, pleiten voor steun van de landelijke politiek...