Idsinga stapt op als staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst
Folkert Idsinga heeft zijn ontslag ingediend als staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst. Hij kwam recent onder vuur te liggen, omdat hij geen inzage wilde geven in zijn zakelijke belangen. Als privépersoon heeft hij dat alsnog gedaan.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft Idsinga op 1 november aan de Koning verzocht hem ontslag te verlenen als staatssecretaris van Financiën. De Koning heeft het ontslag, “op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen”.
Belangen
Idsinga, eerder VVD-Kamerlid, stapte over naar Nieuw Sociaal Contract (NSC) na een loopbaan als fiscalist. Voor NSC werd hij in het nieuwe kabinet staatssecretaris bij Financiën, speciaal belast met fiscaliteit en de Belastingdienst.
Zijn zakelijke belangen zijn besproken met de formateur, tijdens de formatie van het kabinet. Volgens de jaarverslagen van zijn persoonlijke financiële holding zou hij meer dan zes miljoen aan financiële vaste activa bezitten. Idsinga heeft onder meer aandelenbelangen in beursgenoteerde bedrijven.
Onder vuur
Na berichtgeving door RTL Nieuws kwam hij eind oktober stevig onder vuur te liggen van de Tweede Kamer, omdat hij geen openheid wilde geven over zijn zakelijke belangen. In zijn optiek is dat een “privéaangelegenheid” en probeerde hij binnen de gestelde regels “zo transparant mogelijk” te zijn.
De Tweede Kamer vond dat niet voldoende. Een Kamermeerderheid, mede geholpen door coalitiepartij PVV, stelde hem een ultimatum om voor maandag 4 november alsnog openheid over zijn belangen te geven. In een Kamerbrief geeft Idsinga een verdere toelichting op zijn standpunt.
Ontslag
Tegelijk heeft hij toch besloten om zijn ontslag in te dienen, omdat er “openlijk wordt getwijfeld aan mijn onafhankelijkheid en het scheiden van mijn zakelijke belangen en het landsbelang”, zo meldt Idsinga in een nieuwe Kamerbrief over zijn vertrek.
Hij geeft aan "geraakt" te zijn door de omgangsvormen en toon in het politieke debat. "Dit is niet de manier waarop we met elkaar een land moeten besturen", aldus de vertrekkend staatssecretaris.
Update 4 november: Idsinga geeft inzicht in belangen
Na het opstappen als staatssecretaris van Financiën heeft Idsinga alsnog zijn zakelijke belangen bekendgemaakt. Dit heeft hij als privépersoon gedaan, zoals hij bij zijn aftreden aankondigde.
In de lijst staan onder meer minderheidsbelangen in vendingmachine-exploitant Vending2smile en Algaerator 906, het bedrijf dat centraal stond in een NOS-publicatie over Idsinga. De investering in het algenbedrijf zou mogelijk via een "actieve" belastingconstructie zijn gedaan, aldus de NOS.
Over zijn belang in Algaerator 906 schrijft Idsinga in zijn overzicht: "Over deze activiteiten zijn in 2019 afspraken gemaakt met de Belastingdienst; de uitvoering daarvan is nadien gecontroleerd door Belastingdienst met positieve uitkomst; gemeld in het verslag van de formateur."
De afspraken zijn gemaakt voordat Idsinga de politiek in ging. De NSC-politicus geeft verder een lijst van aandelen op in meer dan tachtig beursgenoteerde bedrijven, waaronder ING en ASML. Deze belangen worden beheerd door een vermogensbeheerder, laat Idsinga weten.
Hij maakt ook melding van een vakantiehuis in Zeeland dat hij verhuurt, en een "zomerchalet" op een Nederlands recreatiepark dat hij uitsluitend privé gebruikt.
Gerelateerd
Belastingdienst pakt capaciteitstekort bij inning aan
De Belastingdienst neemt maatregelen om het capaciteitstekort bij de inning en invordering van belastinggeld tegen te gaan. De dienst zet maximaal in op het aantrekken...
Rekenkamer: Rijksoverheid schat risico's AI vaak laag in
De Rijksoverheid weet van veel kunstmatige intelligentie (AI) niet of die naar behoren werkt. Voor meer dan de helft van de AI-systemen die het Rijk gebruikt, zeggen...
Vernieuwing IT-systemen fiscus vertraagd door box 3-uitspraken
Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde...
Nederlandse overheid heeft minder schulden
De Nederlandse overheid krijgt meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven. Ook is de schuld van de overheid in de eerste helft van dit jaar verder afgenomen. Dat...
Raad van State en fiscus twijfelen aan hoger btw-tarief hotel en cultuur
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst...