Het Jaar 2023 Verslagen: continuïteit en biodiversiteit in jaarverslagen onderbelicht
Op 27 november 2024 is de jaarlijkse MAB-uitgave 'Het Jaar Verslagen' gepresenteerd bij de NBA in Hoofddorp. De onderzoeksartikelen gaan dit jaar in op onderwerpen als continuïteit, CSRD en financiële instrumenten met klimaatgerelateerde risico's.
De in totaal negen artikelen, te vinden via mab-online.nl, bieden als gebruikelijk de resultaten van het onderzoek naar de nationale en internationale jaarverslaggevingspraktijk.
Het eerste exemplaar van de MAB-uitgave werd door redactievoorzitter Arjan Brouwer (Vrije Universiteit Amsterdam) overhandigd aan Ton Meershoek, technical expert corporate reporting bij de AFM.
Continuïteit
Uit een van de onderzoeken blijkt dat veel ondernemingen maar minimale informatie verschaffen over de gehanteerde continuïteitsveronderstelling en continuïteitsrisico's. Dat kan ingegeven zijn door een door het bestuur ingeschat minimaal risico, waarbij verdere informatieverschaffing niet nuttig wordt geacht. De auteurs zien echter ook situaties waarin de voorgeschreven informatie over bijvoorbeeld toekomstverwachtingen en onderbouwing van de continuïteitsveronderstelling niet wordt opgenomen.
De Corporate Governance Code vraagt niet alleen om een bestuursverklaring, maar ook om duidelijke onderbouwing van de going concern veronderstelling. In totaal hebben dertig ondernemingen (58 procent) met een bestuursverklaring een onderbouwing voor de going concern veronderstelling opgenomen, terwijl 42 procent de verklaring niet verder heeft onderbouwd.
Onder de entiteiten die geen onderbouwing opgenomen hebben bevinden zich ook zestien ondernemingen die aan de AEX of AMX genoteerd zijn en de vereisten uit de Corporate Governance Codes dus niet volledig naleven. Opvallend is dat over de gehele populatie 15 procent van de ondernemingen de verplichte toekomstgerichte toelichting helemaal niet opneemt.
Biodiversiteit
Het artikel For the sake of nature concludeert dat veel ondernemingen zich bewust zijn van het vraagstuk van biodiversiteit, maar nog beter moeten uitwerken wat hun beleid, strategie, acties en doelstellingen zijn om hier in het CSRD-verslag over 2024 goed over te rapporteren.
Bijna een derde van de onderzochte ondernemingen vermeldt biodiversiteit als materieel onderwerp; 23 procent geeft duidelijkheid over de strategie en targets ten aanzien van biodiversiteit en slechts 4 procent geeft inzicht in een transitieplan, gericht op het realiseren van de ambities. Ook kwantificering van financiële effecten en scenario-analyses komen zelden voor.
Overige onderwerpen
In de overige artikelen komt onder meer aan bod dat banken de kwaliteit van toelichtingen over ESG-kenmerken die zijn ingebed in financiële instrumenten en de impact van klimaatgerelateerde risico’s op de voorziening voor verwachte kredietverliezen, nog kunnen verbeteren.
Een ander thema betreft earnings conference calls. Ondernemingen beschouwen de conference call over de winstcijfers als afzonderlijke informatiebron en niet louter als verdere verduidelijking van het persbericht of het jaarverslag. Vraag is of ondernemingen voldoende bewust nadenken over de informatiebehoeften van investeerders.
Ook zijn de jaarrekeningen over 2023 onderzocht in de context van de aangepaste bepalingen in IAS 1, die als doel hebben om meer focus te leggen op de materiële grondslagen. De auteurs concluderen dat deze wijziging weinig impact heeft gehad op de jaarrekeningen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.
Gerelateerd
Jury Sijthoff-prijs ziet kwaliteit verslaggeving stagneren
De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs stelt dat de kwaliteit van verslaglegging van grote Nederlandse bedrijven afgelopen jaar is gestagneerd. Het voldoen aan de...
Jaarverslag van HSBC vraagt veel van postbode
Het jaarverslag over 2023 van de internationale bank HSBC is zo dik, dat Britse postbodes moeten waken voor rugklachten.
'Ouderwetse mentaliteit bedreigt relevantie accountant'
Accountants moeten anders omgaan met het waarderen van immateriële activa, anders verliezen ze hun relevantie, stellen twee Canadese accountants. Volgens hoogleraar...
AFM: Accountants moeten kritischer zijn op alternatieve prestatiemaatstaven
Volgens toezichthouder AFM gaat er veel mis bij het gebruik van alternatieve prestatiemaatstaven. De toezichthouder dringt er bij accountants op aan om kritischer...
Schrap de 'normen die in het maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd'
Een oproep aan de wetgever, voor het corrigeren van een tekortkoming in het jaarrekeningenrecht.