Helft werknemers vindt salaris niet passen bij hun waarde
Meer dan de helft (53 procent) van de werknemers in Nederland vindt het huidige salaris niet passen bij de mate waarop zij verantwoordelijkheid dragen, ervaring meebrengen en kennis in huis hebben. Bijna een op de drie werknemers (31 procent) staat tegelijk open voor een baan zonder salarisverhoging, als die functie maar goed bij hen past.
Een grote groep ziet het salaris wél als accurate weerspiegeling van de waardering voor hun werk, als het salaris 10 procent hoger ligt. Ook rekent 39 procent van de werknemers elk jaar op salarisverhoging, zonder dat daar een bijzondere prestatie of een promotie tegenover hoeft te staan.
Dat past bij de aanhoudend krappe arbeidsmarkt, waarin werknemers goed aanvoelen wat hun onderhandelingspositie is. Slechts 21 procent noemt het voltooien van een opleiding of het op een andere manier verkrijgen van nieuwe vaardigheden als belangrijkste rechtvaardiging voor salarisverhoging. Minder dan één op de vijf (18 procent) vindt het consequent overtreffen van prestatiedoelen de belangrijkste reden.
Een en ander blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half voor zijn Salarisgids 2025, die inzicht geeft in salarissen, trends en ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Werkgevers
Werkgevers voeren argumenten voor loonsverhoging aan die in lijn liggen met die van werknemers: vanwege een bijzondere prestatie (23 procent), of om competitief te blijven op de aanhoudend krappe arbeidsmarkt (20 procent).
Behoud van talent is voor werkgevers de minste trigger (17 procent) voor salarisverhoging. Daarbij zien werkgevers met name bij de recente generaties stijgende verwachtingen ten aanzien van salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. "Het ziet ernaar uit dat jongeren hun plek op de arbeidsmarkt inmiddels goed kennen. Of dit echt leeftijdsgebonden is, of een bredere maatschappelijke trend weerspiegelt, moet de toekomst uitwijzen", aldus Robert Half.
Vaker naar kantoor
Werknemers zien flexibiliteit en een hybride werkmodel als belangrijkste voorwaarden voor een positieve impact op hun productiviteit. Zo zegt bijna een kwart van de werknemers (23 procent) op zoek te gaan naar een andere baan, als promotie zou afhangen van aanwezigheid op kantoor.
Veel werkgevers (68 procent) geven aan dat fysieke aanwezigheid op kantoor de kans op promotie vergroot. En 62 procent wil mogelijk verplichte kantoordagen instellen ter verhoging van de productiviteit.
Het merendeel van de werknemers ervaart juist het hybride werkmodel (74 procent) en fulltime vanuit huis werken (52 procent) als positief voor de productiviteit. Als het erop aankomt, zou ruim één op de drie werknemers (34 procent) wel vaker naar kantoor gaan om kans te maken op promotie.
Gerelateerd
Detacheringsbureaus merken dat vraag afneemt
Detacheerders zien dat de vraag naar hun diensten blijft afnemen. De branche merkt dat bedrijven door geopolitieke spanningen en het economische klimaat terughoudender...
Meer dan helft werkgevers verwacht personeelstekort
Meer dan de helft van de werkgevers verwacht personeelstekorten. Een kwart van de werkgevers kampt momenteel al met een gebrek aan personeel, nog eens een kwart...
KVK merkt sterke toename aantal zzp'ers in uitvaartzorg
Nederland telt steeds meer zzp'ers in de uitvaartverzorging. Het aantal vestigingen is in het Handelsregister in deze branche in tien jaar met 67 procent toegenomen...
CNV: bijna de helft van de stagiaires krijgt geen stagevergoeding
43 procent van de (oud-)stagiairs krijgt geen stagevergoeding voor hun stage en een op de drie kan nauwelijks rondkomen tijdens hun stage.
Tekorten arbeidsmarkt drukken op groei Nederlandse economie
De grote krapte op de arbeidsmarkt drukt op de groeivooruitzichten van de Nederlandse economie. Ook dreigen de energietransitie en verdere digitalisering te worden...