Helft bedrijfsleven verwacht minder gebruik te maken van zzp'ers
Bijna de helft van het bedrijfsleven verwacht dat zowel de eigen organisatie als de sector waarin het bedrijf werkt, vanaf 1 januari minder zzp'ers zal inzetten. Dit omdat de Belastingdienst vanaf begin 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.
Onderzoek door softwarehuis Nextens onder ondernemers met personeel en financieel managers, laat zien dat 49 procent van de organisaties verwacht dat de eigen sector vanaf 2025 minder gebruik gaat maken van zzp'ers.
In een aantal sectoren ligt dat percentage nog duidelijk hoger: onderwijs (61 procent), openbaar bestuur en overheidsdiensten (60 procent), gezondheids- en welzijnszorg (58 procent).
Minder inzet
Bij bedrijven met vijfhonderd tot duizend medewerkers verwacht twee derde dat de sector minder zzp'ers zal inzetten. En 41 procent denkt dat de eigen organisatie dat vanaf 2025 minder gaat doen. De omvang van de organisatie maakt daarbij flink verschil: bij bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers verwacht 54 procent dit, bij bedrijven tot en met tien personen is dat maar 18 procent.
42 procent denkt dat de eigen organisatie contracten met zzp'ers gaat aanpassen om hun talent te behouden, aldus het onderzoek.
Handhaving
De opheffing van het zogenoemde handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Er geldt een overgangsperiode van een jaar, waarin bedrijven nog geen boetes krijgen als ze aantonen dat ze maatregelen nemen tegen schijnzelfstandigheid.
Onder de respondenten heerst twijfel of de handhaving ook echt effect zal hebben. Zeventig procent verwacht dat de Belastingdienst onvoldoende capaciteit heeft om goed te kunnen handhaven op schijnzelfstandigheid. In sommige sectoren ligt dat percentage nog hoger, zoals bij advisering, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening (82 procent).
Tegelijk is er weinig vrees voor oneerlijke concurrentie: 24 procent verwacht dat de handhaving vanaf 2025 nadelig zal zijn voor de concurrentiepositie van de eigen organisatie ten opzichte van soortgelijke organisaties die geen zzp’ers gebruiken.
Onderzoek
Het onderzoek werd eind oktober jl. door Nextens uitgevoerd in samenwerking met PanelWizard Direct onder zelfstandig ondernemers met personeel of werkend in loondienst (exclusief overheid) en binnen de organisatie eindverantwoordelijk voor of (mede)beslissend over financiën.
Van de 842 respondenten werkt 17 procent bij bedrijven tot tien personen en 25 procent bij bedrijven met meer dan duizend personen in dienst.
Gerelateerd
Veel meer zzp'ers gestopt in aanloop naar handhaving wet
Het aantal zzp'ers dat is gestopt met hun bedrijf is in december fors toegenomen. Iets meer dan 21.000 zelfstandigen zonder personeel stopten er vorige maand mee,...
ABN Amro: btw-tarief hindert inperken zzp'ers zorg en onderwijs
De zorg, kinderopvang en het onderwijs krijgen veel last van het handhaven op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Om aan de regels tegemoet te komen,...
Aantal startende zzp'ers fors gedaald
Het aantal startende zzp'ers is fors gedaald ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) waar kennisplatform Onderneming.nl over...
Wet DBA, opheffing van het handhavingsmoratorium en de rol van de accountant
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid, in het kader van de Wet DBA. Richt daarom als accountant een deugdelijk proces in voor cliënten,...
Uitzendbranche ziet kansen rond handhaving schijnzelfstandigheid
Voor de uitzendbranche biedt de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst kansen. Een op de tien zzp'ers die geraakt dreigt te worden door de veranderingen...