Gemengde reacties op samenvoegen Europese ESG-wetgeving
De Europese Commissie heeft plannen om de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D), de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Europese taxonomie samen te voegen, om regel- en rapportagedruk te verminderen. Dat heeft geleid tot gemengde reacties.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde de plannen eerder deze maand aan tijdens een persconferentie van een EU-top in Boedapest. Volgens het FD is het bedrijfsleven overwegend enthousiast, maar zijn ngo's en Europarlementariërs bang dat het tegenstanders van de duurzaamheidsregels een kans geeft om de regels af te zwakken.
Omnibuswet
De ingreep is volgens Von der Leyen onderdeel van een zogenoemde omnibuswet. Zo'n wet wordt vaker toegepast, maar critici zijn verbaasd dat dit nu gebeurt met wetgeving die nog in de implementatiefase zit en noemen de ingreep zeer verstorend.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tegelijk positief over de plannen voor het samenvoegen van regels, omdat Europese bedrijven vrezen voor hoge regeldruk rondom duurzaamheidsverslaggeving. Een vrees die tijdens de jongste Accountantsdag ook werd uitgesproken door VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. De werkgeversorganisaties zeggen echter niet uit te zijn op fundamentele veranderingen van de regelgeving.
Ook Von der Leyen stelt dat de inhoud van de wetten goed is en intact blijft, maar dat er momenteel te veel wordt gevraagd van bedrijven, onder meer vanwege overbodige elementen en overlap in de wetten.
Doos van Pandora
Verschillende Europarlementariërs en ngo's zijn bezorgd en noemen recente gebeurtenissen rondom de anti-ontbossingswet als voorbeeld van hoe het stroomlijnen in deze fase kan leiden tot chaos. Toen de ingangsdatum van die wet met een jaar werd uitgesteld, kwam de Europese Volkspartij (EVP) plotseling met meerdere amendementen om de wet uit te kleden. Dankzij ingrijpen van een aantal landen bleef de wetgeving intact, maar men vreest dat eenzelfde tafereel zich nu zou kunnen ontvouwen, terwijl er hard gevochten is om de verschillende duurzaamheidswetten goedgekeurd te krijgen.
De World Benchmarking Alliance waarschuwt voor een 'doos van Pandora'. GroenLinks-PvdA Europarlementariër Bas Eickhout zegt tegen het FD dat hij begrijpt dat er oog is voor het stroomlijnen van rapportageverplichtingen, maar wijst er ook op dat veel partijen momenteel uit zijn op deregulering. Die zien mogelijk hun kans schoon om hier bovenop te springen.
Proactief
KPMG Nederland denkt dat de gevolgen in Nederland vooralsnog mee zullen vallen. "Ondanks dat de wetgeving in Nederland nog niet is doorgevoerd, zien we dat bedrijven proactief acteren. De meeste beursgenoteerde ondernemingen in Nederland zijn al ver met de implementatie van de nieuwe Europese standaarden. Daarmee hebben ze hun praktijk al aangepast aan de verplichte rapportage over duurzaamheid in het kader van de CSRD vanuit de EU", aldus de accountantsorganisatie.
De omzetting in nationale wetgeving is het formele sluitstuk. "De verwachting is dat de meeste bedrijven hoe dan ook op basis van ESRS zullen rapporteren in 2025. Ongeacht de status van de wet", stelt een woordvoerder van KPMG.
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
De reis
De invoering van de CSRD moet niet betekenen dat bedrijven te veel tijd en geld spenderen aan technische naleving en assurance. Ook accountants hebben rondom duurzaamheidsrapportages...
Philips en Schijvens Corporate Fashion winnen CSRD Awards
Tijdens de CSRD DAY 2024 in Nieuwegein zijn op 12 november voor het eerst de Nederlandse CSRD Awards toegekend aan Koninklijke Philips (categorie grootbedrijf) en...
EU Taxonomie aan de beurt
Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de CSRD, is een volgende lichting grote ondernemingen nu ook verplicht over 2025 te rapporteren in lijn met de EU Taxonomie-vereisten....
NBA publiceert nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing
De NBA publiceert een nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing. "Hoe gaan we daar als accountants mee om?", is de centrale vraag die in de publicatie wordt...