Gefrustreerde Kamer stelt deel belastingdebat uit
Onder enig protest is de Tweede Kamer akkoord gegaan om een deel van het debat over het nieuwe belastingplan later te houden, omdat verantwoordelijk staatssecretaris Folkert Idsinga is afgetreden.
Er moet een verantwoordelijk bewindspersoon bij de debatten zitten, maar Idsinga (eerder staatssecretaris voor fiscaliteit en Belastingdienst) stapte op na discussie over zijn zakelijke belangen.
Tegelijk staat er druk op de ketel: over de bundeling van belastingwetten wordt volgende week al gestemd. Het gaat onder meer om het veelbesproken voorstel om af te zien van het verlaagde btw-tarief op sommige sport- en culturele activiteiten.
De oppositie was niet te spreken over de gang van zaken. Kamerleden benadrukken dat de wetten in het belastingplan veel invloed hebben op het leven van mensen. Minister van Financiën Eelco Heinen zou bij afwezigheid van de staatssecretaris verantwoordelijk zijn, maar door zijn verblijf in Brussel kon een deel van het belastingplan niet besproken worden.
‘Chaos, zootje en puinhoop’
"Steeds als je denkt dat de chaos niet groter kan worden, lukt het dit kabinet toch weer", aldus D66-Kamerlid Hans Vijlbrief. Hij gaat akkoord met het voorstel van het kabinet, maar benadrukt dat de behandeling van de belastingwetten wordt "verstoord door politiek gedoe".
Ook Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA) voelt "groot ongemak" over de situatie. Zij vindt dat "het kabinet er een zootje van maakt" en benadrukt dat nog steeds niet duidelijk is met wie de Kamer straks dan wel in debat gaat over de belastingplannen.
SP-leider Jimmy Dijk vreest dat de Kamer niet genoeg tijd heeft om de wetten goed te behandelen. "Ik pas er echt voor om hier tijd voor in te leveren omdat het kabinet er een puinhoop van maakt."
Later over btw
De Kamer spreekt wel met ministers over belastingvoorstellen die hun dossiers raken, zoals wonen, klimaat en inkomen. Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op boeken, cultuur en sport komt pas later aan bod, waarschijnlijk wordt dat op 8 november.
Vanwege de maatschappelijke impact waren bekende tegenstanders van de btw-verhoging naar de Tweede Kamer gekomen, onder wie acteur Huub Stapel en schrijvers Saskia Noort en Tommy Wieringa. Vrijwel het volledige publiek droop af, nadat duidelijk werd dat de Kamer niet over de belastingverhoging kon debatteren.
Bron: ANP
Gerelateerd
Prinsjesdagspecial 2024
Het kabinet heeft op Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2025 bekendgemaakt. Het Belastingplan wil met diverse maatregelen bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën,...
Raad van State en fiscus twijfelen aan hoger btw-tarief hotel en cultuur
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst...
Prinsjesdag 2024: meer koopkracht en terug naar begrotingsdiscipline
Volgend jaar gaan de meeste mensen er financieel op vooruit. Werken gaat meer lonen door een verlaging van de inkomstenbelasting. Door koopkrachtmaatregelen wordt...
Mkb-bedrijven krijgen week extra voor btw-aangifte
De btw-aangifte over het tweede kwartaal van 2024 of over de maand juni moet op 31 juli bij de Belastingdienst binnen zijn. Maar de dienst geeft ondernemers in het...
Grote groep organisaties doet oproep tegen verhoging btw
Een grote groep organisaties uit de sport, cultuur, media, horeca, evenementen en boekenwereld vraagt het kabinet een verhoging van het btw-tarief van 9 procent...