DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB), bij de presentatie van haar toezichtvisie voor 2025-2028 en een studie naar de effecten van geopolitieke risico’s op financiële instellingen.
De toezichthouder ziet dat internationale samenwerking en vrijhandel de afgelopen jaren plaatsmaakten voor protectionisme, fragmentatie en blokvorming tussen landen en regio's. Als handelsland bij uitstek is Nederland extra gevoelig voor groeiende geopolitieke spanningen.
Financiële instellingen kunnen hier op diverse manieren door worden geraakt. Door een cyberaanval, als gevolg van sancties, via hun beleggingsportefeuille of door leningen aan bedrijven die hier kwetsbaar voor zijn. De komende jaren vormen geopolitieke risico's en hun invloed op financiële instellingen dan ook een belangrijk aandachtsgebied binnen het toezicht van DNB.
Proactief
"Het is al een aantal jaren niet meer vanzelfsprekend dat internationale betrekkingen Nederland en Europa gunstig gezind zijn", stelt DNB-directielid Steven Maijoor. Hij roept financiële instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen op om geopolitieke risico's proactief te identificeren en hun operationele weerbaarheid te borgen.
Volgens Maijoor is het belangrijk dat instellingen over voldoende buffers beschikken, voor het geval geopolitieke ontwikkelingen tot financiële risico's leiden. Ook op cybercriminaliteit en het naleven van sancties moeten financiële instellingen zich nadrukkelijker voorbereiden. "We weten dat sancties meer en meer een rol spelen in het economisch verkeer. Dan moet je zorgen dat je de hele beheersing van processen rondom sancties op orde hebt."
Gerelateerd
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
DNB: versoepeling van bankenregels is slecht idee
Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de jaarvergadering...
Volksbank kiest PwC als nieuwe accountant
Op voordracht van de raad van commissarissen van de Volksbank heeft aandeelhouder NLFI op 17 oktober PwC benoemd als controlerend accountant voor de Volksbank, voor...
Grote fondsen temperen verwachtingen mogelijke pensioenverhoging
Meerdere grote pensioenfondsen temperen de verwachtingen over een mogelijke verhoging van de pensioenen. Metaalfonds PME zegt dat de financiële positie "nog onvoldoende"...
Staat wil belang in ABN Amro terugbrengen tot zo'n 30 procent
Minister Eelco Heinen van Financiën wil het staatsbelang in ABN Amro terugbrengen van 40,5 procent tot zo'n 30 procent. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij...