Deloitte: Duurzaamheid daalt op cfo-agenda
Hoewel de belangrijkste financiële cijfers verbeteren, zijn Nederlandse cfo’s niet uitgesproken optimistischer dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Deloitte CFO Survey.
Cfo’s verwachten de komende twaalf maanden hun handen vol te hebben aan kostenreductie, stelt 73 procent in de survey. Opvallend is verder dat cyberrisico’s steeds hoger op de cfo-agenda komen te staan, mogelijk als gevolg van geopolitieke instabiliteit. “Dit weerspiegelt een bredere zorg over de concurrentiepositie van de Nederlandse economie op het wereldtoneel," aldus Mohamed Bouker, partner Technology & Transformation bij Deloitte.
Duurzaamheid zakt op cfo-agenda
Opvallend is dat duurzaamheid is gezakt als strategische prioriteit bij de Nederlandse cfo’s: van 68 procent in de vorige editie van de CFO Survey (voorjaar 2024) naar 48 procent nu. Ondanks deze daling ervaren Nederlandse cfo’s toenemende druk om te voldoen aan regelgeving op het gebied van duurzaamheid.
De financiële functie speelt een cruciale rol in duurzaamheidsrapportage; 32 procent van de Nederlandse cfo's is primair verantwoordelijk voor duurzaamheidsrapportage, terwijl 37 procent van hen een belangrijke bijdrage levert.
De belangrijkste uitdagingen voor cfo’s bij duurzaamheidsrapportages zijn de beschikbaarheid en consistentie van data (49 procent) en veranderende regelgeving (16 procent). Andere obstakels zijn de beperkte beschikbaarheid van expertise (12 procent), het meten van impact met de juiste KPI’s (8 procent) en het lage niveau van standaardisatie en infrastructuur voor rapportage (7 procent).
Complex risicolandschap
Nederlandse cfo’s zien een tekort aan gekwalificeerde professionals (56 procent), cyberrisico’s (55 procent) en geopolitieke risico’s (40 procent) als de grootste uitdagingen voor hun bedrijfsmodellen. "Technologische ontwikkelingen maken cyberaanvallen steeds complexer, waardoor bedrijven meer investeren in robuuste beveiligingsstrategieën," aldus Mohamed Bouker. "Cfo's spelen hierbij een cruciale rol, door het financiële kader voor risicobeheersing te bieden."
Geopolitieke risico's, zoals toenemend protectionisme, kunnen markttoegang beperken en toeleveringsketens verstoren. Deze uitdagingen dwingen cfo’s scherp te zijn op voorspellingen van de markt omdat ontwikkelingen snel gaan, aldus de survey.
AI-investeringen
Hoewel AI nu voor slechts 20 procent van de strategische beslissingen wordt ingezet, verwachten Nederlandse cfo's dat dit de komende vijf jaar flink zal toenemen. Ze voorzien dat AI tegen die tijd bij de helft van de strategische beslissingen betrokken zal zijn. De financiële sector loopt hierbij voorop; 71 procent van de cfo’s in deze sector verwacht dat AI binnenkort een belangrijke rol gaat spelen.
Het aandeel van het digitaliseringsbudget dat aan AI wordt besteed, is licht gestegen van 10 procent (CFO Survey, voorjaar 2024) naar 14 procent.
Gerelateerd
Cfo's optimistisch over financiële vooruitzichten, ondanks kwetsbaar ondernemingsklimaat
Na een periode van economische onzekerheid leeft het optimisme onder cfo's weer op. Bijna veertig procent is positiever over de financiële vooruitzichten van hun...
Europese cfo's bezorgd over wetgeving en compliance
Het voldoen aan nieuwe wetgeving en compliance vormt volgens cfo's een groot risico voor bedrijven. Hoewel hun vertrouwen in de economie in West-Europa is gestegen,...
Cfo geeft meer zekerheid aan bedrijfsleiders in economisch onzekere tijden
De waarde van de cfo binnen organisaties is door de aanhoudende economische onzekerheid aanzienlijk toegenomen, vinden negen van de tien bedrijfsleiders. Daarbij...
Cfo's Ahold en ABN Amro vertrekken alweer
Cfo Lars Kramer van ABN Amro en cfo Natalie Knight van Ahold kondigden allebei hun voortijdige vertrek aan.
'Cfo weer klaar voor job hop'
Cfo’s in Nederland staan weer open voor een nieuwe baan, nadat het afgelopen jaar maar weinig financiële topbestuurders een overstap maakten als gevolg van de coronacrisis.