Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele hacker. En er was een memorabele première.
Het festival, met zoals altijd een reeks films en documentaires over diverse vormen van fraude, stond ook dit jaar stil bij thema's als desinformatie, productveiligheid, milieurisico's, corruptiebestrijding en de dunne lijn tussen belastingontwijking en belastingontduiking.
Naast films en documentaires waren er enkele 'labsessies', waarin onder meer het thema dividendstrippen aan de orde kwam. Het programma dient vooral als aanzet voor discussie over fraude, in de volle breedte, constateert ook het FD bij het bezoeken van het festival.
Notaris
Een hoogtepunt tijdens de tiende editie was de première van de documentaire 'Stroman van de onderwereld', gemaakt door Annette van Trigt. De oud-radio- en tv-presentatrice is nu filmmaker en volgde voor de documentaire zes jaar lang notaris Maarten Prinsze uit Almere. Deze werd in 2017 opgepakt op verdenking van oplichting, betrokkenheid bij witwassen en valsheid in geschrifte. Het motto van zijn praktijk 'even langs de notaris', kreeg een bijzondere lading in de documentaire.
Uiteindelijk werd Prinsze als notaris uit zijn ambt gezet en kreeg via een strafbeschikking met het Openbaar Ministerie een taakstraf van zestig uur. De meeste aanklachten tegen hem waren door het trage onderzoek verjaard. De ex-notaris, die tijdens de première net als Van Trigt zelf in de zaal zat, maakte in de documentaire een ontspannen indruk, ondanks de destijds forse beschuldigingen tegen hem. In de film verhaalt hij onder meer over de impact van de inval van de FIOD bij hem thuis en op zijn kantoor.
Bij de vertoning van de documentaire vroeg Van Trigt om bewustwording van de rol die facilitators (zoals notarissen, maar ook accountants) kunnen spelen in de criminele keten. In de discussie na afloop werd het belang van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) gememoreerd. "De kern van de Wwft is dat iedereen in de keten andere dingen ziet en daarop aan moet slaan", zo werd gesteld.
Anti-Fraude Award
De Anti Fraude Award, de jaarlijkse prijs voor een persoon, organisatie of initiatief gericht op de bestrijding van fraude of corruptie, ging voor 2024 naar 'ethisch hacker' Victor Gevers. Hij stond in 2019 aan de basis van het Dutch Institute of Vulnerability Disclosure (DIVD). Die organisatie, met zo'n 170 vrijwilligers, speelde eerder een belangrijke rol bij het neerhalen van een aantal sleutelnetwerken in de internationale cybercriminaliteit.
Andere genomineerden voor de prijs van dit jaar waren het documentaireplatform 2Doc en de Financial Crime Scripting van Team Xplore.
Foto: Bisonder Producties
Gerelateerd
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
Amerikaanse rappers zijn niet blij met BDO
De Amerikaanse BDO-organisatie is een aantal beroemde klanten kwijtgeraakt, waaronder de bekende rapper Jay-Z, na beschuldigingen dat een medewerker van het kantoor...
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....