BNR: financieel ploeterende ziekenhuizen zien kansen in beleggen
Ziekenhuizen stoppen steeds meer geld in aandelen en obligaties. Sinds 2019 is de totale waarde van hun beleggingen met ruim vijftig procent toegenomen.
Dat blijkt uit onderzoek van nieuwszender BNR, die de jaarverslagen doorzocht van zeventig steunstichtingen die aan ziekenhuizen gelieerd zijn. Van die zeventig zijn er inmiddels zeventien actief op de beurs.
De stijgende aandelenkoersen brachten de afgelopen jaren veel kans op het realiseren van extra opbrengsten uit beleggingen, die voor veel ziekenhuizen broodnodig zijn vanwege stijgende zorgkosten en bezuinigingen. Ziekenhuizen gebruiken de opbrengsten ook om belangrijke onderzoeken en projecten te financieren die niet door zorgverzekeraars worden gedekt.
Twee stichtingen
De Prinses Máxima Centrum Foundation en de Erasmus MC Foundation zijn de grootste spelers op de beurs, met respectievelijk 18 en 16 miljoen euro aan belegd vermogen. Ruim de helft van het belegd vermogen van de onderzochte ziekenhuizen (61 miljoen euro) is geconcentreerd bij deze twee steunstichtingen.
De Prinses Máxima Centrum Foundation benadrukt in haar jaarverslag dat beleggen niet het doel is, maar een middel om verantwoord om te gaan met het vermogen en projecten te financieren. Meerdere stichtingen geven aan dat een belangrijke drijfveer ook de lage en zelfs negatieve spaarrente is geweest van de afgelopen jaren, waardoor beleggen, ondanks de risico’s, een aantrekkelijk alternatief is geworden.
De Prinses Máxima Centrum Foundation waarschuwt ook voor de risico’s in het jaarverslag en zegt een defensieve beleggingsstrategie te volgen en geen inkomsten uit donaties te gebruiken voor beleggingen. Ook het St. Antonius Onderzoeksfonds volgt die lijn.
Verslechterende prestaties
Onlangs bleek uit jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van BDO dat de financiële situatie van Nederlandse ziekenhuizen steeds zorgelijker aan het worden is. Acht ziekenhuizen schreven vorig jaar rode cijfers, het jaar daarvoor waren dat er maar twee.
Volgens BDO worstelt de sector met de transformatie naar ‘passende zorg’, het ombouwen van het zorgsysteem naar een systeem dat beter bestand is tegen huidige en toekomstige demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing, personeelstekorten en stijgende prijzen.
Gerelateerd
BDO: Ziekenhuizen presteren financieel slechter, sector op kantelpunt
De financiële prestaties van algemene ziekenhuizen zijn in het afgelopen jaar verder verslechterd. Bij een toenemend aantal ziekenhuizen is sprake van financiële...
Eerste Kamer akkoord met gedeeltelijk openbare jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders
Op 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen daarin is de openbare jaarverantwoording. Met het aannemen van...
EY: storm in zorgsector nog niet voorbij
Het rendement van Nederlandse zorgaanbieders laat over 2023 een ogenschijnlijk bemoedigende stijging zien. Die stijging is echter geflatteerd, omdat deze grotendeels...
FTM: OM kan zorgfraude niet voldoende bestrijden
Het Openbaar Ministerie is niet in staat de toenemende zorgfraude voldoende te bestrijden. Betere controle vooraf is nodig, zeggen ‘zorgfraudejagers’ van het OM...
Netwerken in de zorg en 'ons kent ons'
'Top 100' en andere lijstjes van prominente beïnvloeders, beslissers, bestuurders, commissarissen, hoogleraren etc. zijn weer heel actueel en populair. Dat komt...