Blokker vraagt uitstel van betaling aan om 'acute geldnood'
Winkelketen Blokker vraagt uitstel van betaling aan. Volgens het bedrijf hebben "onvoorziene tegenvallers ambitieuze plannen vertraagd" en is er sprake van "acute geldnood". Blokker zegt dat er op korte termijn geen gevolgen zijn voor de winkels, die blijven open. De webshop is wel dicht. Accountant KPMG waarschuwde al eerder voor geldnood bij de winkelketen.
Blokker heeft het personeel inmiddels op de hoogte gebracht. De komende tijd gaat het management van Blokker samen met een bewindvoerder de toekomst van het bedrijf onderzoeken. Het was volgens topvrouw Pauline Boerman een "moeilijke beslissing" om tot uitstel van betaling over te gaan. "Wij betreuren de onzekerheid die dit creëert voor alle betrokkenen die ons de afgelopen jaren zo trouw hebben gesteund, inclusief medewerkers, franchisenemers, leveranciers en klanten."
Het 128 jaar oude winkelbedrijf kampte de afgelopen jaren met miljoenenverliezen en het lijkt nu nijpend te worden. Eerder dit jaar kreeg Blokker nog lucht, dankzij 35 miljoen euro krediet van de Amerikaanse geldschieter The Gordon Brothers. Maar uit het in de zomer verschenen jaarverslag van Mirage Retail Group, eigenaar van Blokker, werd duidelijk dat het in het najaar van 2024 opnieuw spannend zou worden.
Accountant waarschuwde al
Controlerend accountant KPMG waarschuwde in het jaarverslag van Mirage Retail Group voor mogelijke financiële problemen bij de winkelketen, zo bleek medio augustus. Zelfs "een significante verbetering van de financiële prestaties" is mogelijk niet genoeg om "discontinuïteit in de herfst van 2024 of 2025" te voorkomen, aldus KPMG in de controleverklaring. KPMG onthield zich in het jaarverslag van Mirage ook van een oordeel over de resultaten, vanwege het ontbreken van voldoende controle-informatie.
De benodigde verbetering van de prestaties is nog niet gekomen; in de eerste maanden van het nieuwe boekjaar kwam er minder geld binnen bij Blokker dan verwacht. Als dat de rest van het jaar zo zou blijven, vreesde het bedrijf problemen met het betalen van de rekeningen.
Gat
Als Blokker omvalt, raakt dat ruim 3.500 medewerkers. Het einde van de winkelketen zou een gat slaan in veel Nederlandse stads- en dorpscentra. De bijna vierhonderd vestigingen zijn verspreid over heel Nederland en vaak een vaste waarde in de winkelstraat. Maar toenemende concurrentie van prijsvechters als Action en grote webwinkels maakt het Blokker al jaren lastig.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
Aantal faillissementen in detailhandel met bijna helft gestegen
Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal met bijna de helft gestegen. 110 bedrijven in de detailhandel gingen failliet, bijvoorbeeld...
Nederland ontsnapt aan faillissementsgolf in bouwsector
Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. In de Nederlandse bouw blijft het aantal bankroeten echter relatief beperkt,...
Aantal faillissementen in industrie op hoogste niveau sinds 2017
Het aantal faillissementen in de Nederlandse industrie lag in het tweede kwartaal op het hoogste niveau in zeven jaar. In totaal werden 87 faillissementen uitgesproken,...