Betaalsysteem verwacht recorddrukte met Black Friday
Onlinebetaaldienst iDEAL verwacht dit jaar recorddrukte tijdens koopjesfestijn Black Friday. Vorig jaar verwerkte de betaaldienst op Black Friday al ruim 7,1 miljoen onlinebetalingen. Dat ging toen ook al om een record.
Volgens iDEAL was er vorig jaar een piek van liefst 333 transacties per seconde. De transacties op Black Friday nemen de afgelopen jaren alleen maar verder toe, want in 2020 ging het nog om ruim 4,7 miljoen betalingen. Op Cyber Monday, de maandag na Black Friday, werden vorig jaar ruim 5,1 miljoen betalingen gedaan via iDEAL. Dat waren er vier jaar geleden nog meer dan 3,4 miljoen.
Recent werd ook door ABN Amro gemeld dat Black Friday en Cyber Monday steeds populairder lijken te worden in Nederland. Bijna zes op de tien consumenten verwachten volgens de bank deze periode een aankoop te doen, waar dat vorig jaar nog bijna vier op de tien was.
Onzinnig
ABN Amro stelt dat de meeste Nederlanders zoals gewoonlijk gaan voor koopjes in de categorieën kleding, schoenen en elektronica. Maar ook speelgoed, games en drogisterij- en parfumerieartikelen zijn in trek. Ongeveer vier op de tien mensen geven volgens de bank juist aan niets aan te schaffen tijdens de uit de Verenigde Staten overgewaaide koopjesfestijnen. Zo spreekt deze groep volgens ABN Amro van een "onzinnige commerciële actie waar ze niet aan mee willen doen".
Volgens de brancheorganisatie voor webwinkels Thuiswinkel.org is de novembermaand traditioneel de drukste maand van het jaar voor webshops. Veel consumenten stellen aankopen uit om te kijken of ze met Black Friday een goede korting kunnen krijgen. Daarnaast zetten webwinkels ook steeds meer in op promotie van duurzame producten, bijvoorbeeld tweedehandsartikelen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Digitale betalingen goedkoper geworden voor gebruikers
Digitale betalingen zijn veiliger, sneller en goedkoper geworden voor gebruikers, concludeert de Europese Rekenkamer in een recent verschenen rapport.
Winkeliersvereniging: cash is niet enige alternatief bij noodgeval
Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant...
Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen
Bedrijven en instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt, als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan...
Betaalrekening veel duurder dan vijf jaar terug
Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, De kosten gingen vooral bij ING en ABN Amro flink omhoog.