Nieuws

Beleggers hopen geld terug te krijgen na Wirecard-schandaal

Beleggers eisen in een massaclaim 750 miljoen euro schadevergoeding voor de ondergang van het Duitse betaalbedrijf Wirecard, waardoor zij veel geld hebben verloren. Op 22 november vond de eerste zitting in een rechtszaak hierover plaats.

Ongeveer 8.500 beleggers hopen een deel van hun geld terug te krijgen dat ze kwijtraakten, toen in het voorjaar van 2020 duidelijk werd dat bijna twee miljard euro op de balans van Wirecard waarschijnlijk niet bestond.

Massaclaim

De massaclaim is gericht tegen het topmanagement van het bedrijf, tegen controlerend accountant EY en de curator van Wirecard. Vanwege de omvang van de zaak wordt de zitting bij wijze van uitzondering gehouden in de aankomsthal van de voormalige internationale luchthaven München-Riem. Het grote aantal eisers kan volgens de rechtbank nog verder oplopen.

Ongeveer 19.000 mensen hebben schadeclaims ingediend die niet in de oorspronkelijke rechtszaak waren opgenomen en die zich nog bij de zaak zouden kunnen voegen, aldus de rechtbank.

Wirecard begon in 1999 met het verwerken van creditcardbetalingen en groeide uit tot een van de waardevolste bedrijven op de beurs in Frankfurt. In juni 2020 ging de betalingsdienstverlener failliet toen geknoei met cijfers aan het licht kwam.

Strafproces

Tegen onder meer de voormalige topman Markus Braun loopt ook nog een strafproces rondom het schandaal. In september oordeelde een Duitse rechtbank nog dat drie oud-bestuursleden van Wirecard, onder wie Braun, een forse schadevergoeding moesten betalen.

Die zaak ging om een lening van 100 miljoen die de betalingsverwerker via een dochteronderneming verstrekte aan een bedrijf in Singapore, waarbij de drie ex-bestuurders nalatig zouden hebben gehandeld.

Dossier Wirecard

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.