Nieuws

Young prof-bestuurders praten over hun drijfveren

De NBA Young Profs-bestuursleden vertellen in een reeks interviews op nba.nl over hun drijfveren, ambities en wat hun rol als bestuurslid ze heeft gebracht.

De NBA Young Profs komen al een aantal jaren met nieuwe initiatieven en eigen inzichten op voor de belangen van accountants tot 35 jaar. Ze organiseren events, leveren commentaar op nieuwe NBA-publicaties en doen zelf onderzoek naar thema's die voor jonge accountants van belang zijn.

Maar wie zijn de young prof-bestuurders die achter de schermen het vuur uit hun sloffen lopen? Om daar achter te komen vertellen ze in een reeks interviews op nba.nl over hun motieven en het bestuurswerk binnen NBA Young Profs.

Nuray en Ciaran

In de eerste van de vier interviews staan Nuray Yildiz (senior manager audit financial services organisations bij EY) en Ciaran Robbins (manager sustainability reporting & assurance bij KPMG) stil bij het thema maatschappelijke relevantie.

Nuray wil als bestuurslid bijdragen aan het beroep, maar ook haar blikveld verruimen. "In de dagelijkse praktijk was ik vooral bezig in mijn eigen kantoorbubbel", stelt zij. "Het heeft mijn kijk op het beroep veranderd. Vroeger lag mijn focus vooral op de inhoudelijke kant van het beroep. Nu kijk ik veel holistischer."

Ciaran vindt dat sommige zaken te traag gaan, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. 'Iedere trainee krijgt er mee te maken, maar in de praktijkopleiding wordt daaraan te weinig aandacht besteed", meent hij. Het accountantswerk moet zichtbaarder worden voor jongeren. "Ons werk is dynamisch en belangrijk. De tijd van de stoffige accountant ligt ver achter ons."

Jeffrey

Jeffrey Heerschop is sinds 2021 Young Profs-bestuurder, een functie die precies de uitdaging biedt waar hij naar zoekt. "Je onderzoekt zaken en zit aan tafel met de NBA en beleidsbepalers. Toch blijft het een sprong in het diepe. Je weet in het begin niet wat er speelt."

Jeffrey wil het vak verder brengen en hoopt dat de beroepsgroep transparanter wordt over waar accountants tegenaan lopen, ook als het mis gaat. "We moeten meer delen. Dat leidt tot meer positiviteit. Je haalt de angel uit een probleem als je het benoemt, de oorzaken bespreekt en aangeeft hoe je het wil gaan oplossen."

Donna en Lisanne

Donna Maas (partner Maas Accountants) en Lisanne Versluis (junior manager audit bij Baker Tilly)  zijn binnen het bestuur van NBA Young Profs verantwoordelijk voor de invulling van het thema cultuur, gedrag en ethiek. Beiden besteden ze ongeveer vier uur in de week aan hun bestuurswerk, een investering die veel oplevert.

"Op het gebied van cultuur valt veel te winnen", meent Donna. "Bijvoorbeeld als het gaat om de sociale interactie. Het valt mij tijdens accountantsbijeenkomsten op dat veel deelnemers erg op zichzelf gericht zijn." Ze pleit voor een young prof in het NBA-bestuur.

Lisanne hoopt als bestuurder te bereiken dat taboes bespreekbaar worden. "Als een misstand aan het licht komt, is de eerste reactie van kantoren: dat komt bij ons niet voor. Iedereen reageert op elkaar. Het zijn vooral ego’s die hun eigen stokpaardje berijden. Wat je zou willen is dat we het gewoon benoemen. Durf fouten toe te geven."

Maaike en Jan-Pieter

De laatste van de reeks interviews is met NBA Young Profs-voorzitter Maaike Westra (eigenaar van trainingsbureau Podium Academy) en Jan-Pieter Bos (accountant bij Hak + Baak Accountants), binnen het young profs-bestuur verantwoordelijk voor invulling van de pijler lerend beroep.

"De opleiding moet beter aansluiten op de praktijk", meent Maaike. "Ik koos voor accountancy omdat ik goed was in wiskunde en economie, maar pas toen ik de titel had vond ik het leuk. Je bent zo tien jaar verder voor je met je soft skills aan de slag kan. Niemand leert je hoe je met klanten omgaat."

Jan-Pieter weet als AA uit eigen ervaring hoe weerbarstig het opleidingstraject van een young prof kan zijn. "Ik had zelf problemen met het vinden van een assurance-opdracht en dat geldt waarschijnlijk voor meer trainees. Het alternatief - simulatie-opdrachten - is eigenlijk zonde als je bedenkt dat er tegelijkertijd een schreeuwend tekort aan accountants is."

Het bestuurswerk draagt bij aan persoonlijke groei, vinden ze allebei. "Soms moet je de tijd nemen om te luisteren. Dat kan ik nu beter", aldus Maaike.

Meer over de NBA Young Profs is te vinden op nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.