Nieuws

Voorwaarden voor bedrijfsovername wat versoepeld

In vergelijking met vorig jaar zijn de voorwaarden rondom bedrijfsovernames gedeeltelijk versoepeld. Verkopende ondernemers weten steeds vaker een uitgestelde betaling of achtergestelde lening uit de dealvoorwaarden te houden. Andersom zetten investeerders vooral in op extra garanties, vrijwaringen en een stevig concurrentiebeding.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek Deal Terms, het jaarlijkse onderzoek van overnameplatform Brookz naar de dealvoorwaarden van overnametransacties in het mkb. Het onderzoek werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Er deden 243 overname-advocaten aan mee en er werden in totaal 813 koopovereenkomsten onder de loep genomen.

Hoewel de onzekerheid in de wereld afgelopen jaar bepaald niet is afgenomen, heeft vooral de dalende rente inmiddels een positief effect op de overnamemarkt. Dit komt tot uiting in een verbeterde onderhandelingspositie van verkopende ondernemers ten aanzien van prijs en financieringsvoorwaarden, aldus het onderzoek.

Risico's

In vergelijking met vorig jaar is het aantal deals waarbij een uitgestelde betaling of achtergestelde lening werd bedongen met respectievelijk 19 en 31 procent afgenomen. Aan de andere blijven kopers en investeerders stevig inzetten, om zoveel mogelijk risico's rondom een transactie bij de verkopende partij neer te leggen.

Dit komt allereerst tot uiting in een toename van de opschortende voorwaarden (9 procent) zoals uitkomsten due diligence, toestemming van derden (bijvoorbeeld ACM) en voorbehoud van bankfinanciering. Daarnaast is er over de hele linie een stijging van bedongen garanties en vrijwaringen te zien (+6 procent), zoals een correct opgemaakte balans, het niet verpand zijn van eigendommen, geen juridische vorderingen en kloppende gegevens over het personeel, milieuzaken en pensioenen.

Zekerheden

Om er zeker van te zijn dat eventuele claims op de verkoper ook verhaald kunnen worden, eisen kopers meer zekerheden in de vorm van een vermogens-instandhoudingsverklaring, inhouding van een deel van de koopprijs, een bankgarantie en een persoonlijke borgstelling.

Om te voorkomen dat de verkopende ondernemer binnen afzienbare tijd weer actief wordt in dezelfde sector, is in 94 procent van alle koopovereenkomsten een concurrentiebeding opgenomen voor een periode van één tot drie jaar; een stijging van 11 procent in vergelijking met vorig jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.