Nieuws

Vernieuwing IT-systemen fiscus vertraagd door box 3-uitspraken

Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.

De hersteloperatie kost veel menskracht en legt een groot beslag op de ICT-capaciteit van de Belastingdienst. Hierdoor is er pas vanaf 2029 weer "enige ruimte" voor nieuwe, ingrijpende plannen, blijkt uit advies van de ambtenaren van het ministerie van Financiën. Dit raakt niet alle aspecten van de Belastingdienst, maar wel de belangrijke inkomensheffingen.

De Belastingdienst wil de verouderde 'Cool:Gen' software vervangen, die voor belastingaanslagen wordt gebruikt. Gebruik van dat programma zou eind 2026 zijn afgebouwd, maar dat wordt vanwege de Hoge Raad-uitspraken eind 2027.

Modernisering

Volgens staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit & Belastingdienst) is het moderniseren van de IT van de Belastingdienst "van het grootste belang, voor de continuïteit en omdat de expertise van verouderde software binnen en buiten de dienst steeds schaarser wordt".

Hij benadrukt dat de herstelwerkzaamheden na de uitspraken van de Hoge Raad over Box 3 ook met prioriteit worden opgepakt. "Dat betekent dat we nu een nieuwe planning moeten aanhouden." Volgens de staatssecretaris staan "continuïteit, herstel en modernisering" voorlopig centraal.

Eerder werd al bekend dat de Belastingdienst de nieuwe vermogensrendementsheffing niet in 2027 zou kunnen invoeren als gevolg van de uitspraken van de Hoge Raad. Wanneer dit wel lukt, is onder meer afhankelijk van de uitwerking van de alternatieven voor dit stelsel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.