Nieuws

Veel zzp'ers doen boekhouding nog gewoon in Excel

Ondanks online boekhoudprogramma’s en apps gebruiken veel zzp'ers nog 'ouderwets' Excel om de financiën bij te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl.

Excel blijkt nog altijd de meestgebruikte tool voor de eigen administratie. De verwachting van Boekhouder.nl is dat het met name startende zelfstandigen zijn die op deze manier hun boekhouding doen.

Eerder onderzoek van het platform liet al zien dat de helft van de zzp'ers hun boekhouding helemaal zelf doet. Nog eens ruim een kwart besteedt een deel ervan uit aan een boekhouder. Het platform had verwacht dat een boekhouder door de komst van online programma’s en apps vooral voor kleinere zzp'ers niet meer nodig was.

Risico's

Hoewel Excel bekend en toegankelijk is, brengt het gebruik ervan voor de boekhouding ook risico's met zich mee, stelt het platform. Het blijft handwerk, waardoor typfouten en onjuiste berekeningen op de loer liggen, wat bijvoorbeeld kan leiden tot problemen met de Belastingdienst.

Daarnaast is het handmatig invoeren van bedragen op bonnetjes en het inboeken van facturen tijdrovend, zeker als een bedrijf groeit. Voor zzp'ers is een online boekhoudprogramma al beschikbaar voor tien à vijftien euro per maand. Het platform waarschuwt voor 'verkeerde zuinigheid'. "Als een boekhoudprogramma je een halfuurtje per maand scheelt, kan het al uit."

Populair

Van de zzp'ers gebruikt bijna een kwart (24 procent) e-Boekhouden, wat daarmee de populairste tool hiervoor is bij deze doelgroep. Volgens Boekhouder.nl is dat programma een slimme keus voor zzp'ers, gelet op de koppelingen en functies.

Ook Exact wordt door veel zzp'ers gebruikt, maar dat is volgens het platform "eigenlijk niet nodig en te duur voor de meeste zzp'ers". Tenzij een zzp'er verwacht binnen twee jaar een BV te worden, want Exact is "erg schaalbaar", aldus Boekhouder.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.