Topman KPMG US pleit voor hervormingen, om naderend tekort aan accountants te voorkomen
In de VS kiezen steeds minder studenten voor het accountantsberoep. Tegelijk gaat zo'n driekwart van de huidige CPA's richting het pensioen. Om problemen in de toekomst te voorkomen zijn stevige hervormingen nodig.
In de Britse zakenkrant Financial Times meldt topman Paul Knopp van KPMG US dat de sector het snel eenvoudiger en goedkoper moet maken om accountant te worden, om een "broeiende crisis" in de accountancy te voorkomen.
Als eerste vanuit de big four steunt Knopp het schrappen van een extra jaar verplichte studie voor het mogen uitoefenen van het beroep, bovenop de reguliere vierjarige bacheloropleiding. In plaats daarvan pleit hij voor een werkjaar, gericht op het opdoen van praktijkervaring.
Loopbaan elders
Het accountantsberoep in de VS worstelt met het aantrekken van jonge beroepsgenoten, die inmiddels vaak elders een loopbaan kiezen, bijvoorbeeld in de financiële dienstverlening of technologie. Beroepen met minder zware opleidingseisen en tegelijk vaak aantrekkelijke startsalarissen, die de afgelopen jaren zijn verhoogd.
Ondernemingen maken zich zorgen over het tekort aan accountants in het kader van hun publicatieverplichtingen. Kleinere bedrijven en lokale overheden klagen tegelijk over de moeilijkheden die zij ondervinden bij het aantrekken van accountants die tegen een betaalbaar tarief controlewerk kunnen verrichten.
Veel CPA's richting pensioen
Knopp stelt in het interview met de FT dat de big four nu nog wel voldoende aanbod van afgestudeerden hebben, maar demografische veranderingen maken het probleem urgent. Het aantal accountancystudenten is in de VS gedaald tot het laagste niveau in vijftien jaar.
In 2022 legden ruim 67.000 studenten het CPA-examen af, waar dat er in 2016 nog zo'n honderdduizend waren. Tegelijk heeft ongeveer 75 procent van de bestaande CPA's de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of bereikt die binnen enkele jaren.
Volgens Knopp zijn ook de kosten om CPA te worden te hoog geworden. Het helpt volgens hem om het extra studiejaar te schrappen en jonge accountants eerder in de praktijk te laten leren binnen een kantoor. "Echt aan het werk, geen onbetaalde stages", stelt hij. De KPMG-topman erkent dat ook andere factoren studenten hebben afgeschrikt, zoals de salarissen en de hoge werkdruk bij jonge aankomend accountants.
Opleiding
Nu nog moeten accountancystudenten in de VS gedurende vijf jaar een opleiding volgen, plus een praktijkjaar. De Amerikaanse beroepsorganisatie AICPA verzette zich aanvankelijk tegen het verkorten van de studie, ook al omdat alle vijftig staten in de VS hiermee akkoord moeten gaan. Dat zou tot chaos kunnen leiden, omdat iemand ondanks een licentie mogelijk niet als accountant in alle staten zou kunnen werken.
Inmiddels is de AICPA opgeschoven richting het vervangen van het extra studiejaar door een jaar voor het opdoen van "competentiegerichte ervaring", waarin het accountantskantoor moet zorgen voor het verwerven van voldoende technische en professionele vaardigheden. Daarnaast moet een student ook nog een jaar werkervaring opdoen, vindt de beroepsorganisatie. KPMG pleit voor een ​​eenvoudigere oplossing, waarbij twee jaar werken onder begeleiding voldoende is.
Ook in ons land is er zorg over de instroom en studeerbaarheid van de opleiding. Daarover zijn de afgelopen jaren diverse rapporten verschenen en wordt er gewerkt aan herziening van het beroepsprofiel en de opleidingseisen.
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Grote accountantskantoren worstelen met Gen Z-medewerkers
Volgens een recent rapport van de PCAOB wordt het steeds moeilijker voor accountantsorganisaties om personeel te behouden. Dat heeft ook invloed op de uitkomsten...
Is de rek eruit?
Er zijn steeds minder accountantsorganisaties met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om wettelijke controles te verrichten. Tegelijk wordt...
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
Mannen verdienen 'significant' meer dan vrouwen in de accountancy
Mannelijke accountants en assistent-accountants krijgen gemiddeld 7,5 procent meer salaris dan vrouwelijke accountants en assistent-accountants. Dat blijkt uit onderzoek...