Nieuws

Topman ASML maakt excuses voor te vroeg verschijnen kwartaalcijfers

De nieuwe topman Christophe Fouquet van chipmachinefabrikant ASML heeft excuses aangeboden voor het te vroeg online zetten van de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde onderneming. De koers van ASML ging onderuit na de blunder; onduidelijk is nog of de AFM het bedrijf een boete zal opleggen.

Topman Fouquet, opvolger van de eerder dit jaar wegens pensionering vertrokken oud-accountant Peter Wennink, herhaalde in een conference call met analisten en journalisten dat de blunder het gevolg was van een "technische fout". Hij noemde een en ander " heel ongelukkig".

ASML onderzoekt hoe de kwartaalcijfers op 15 oktober per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Bij financieel dataleverancier Bloomberg verschenen direct meldingen en nieuwsflashes van het gelijknamige persbureau over de kwartaalcijfers.

De cijfers van het techbedrijf uit Veldhoven waren slechter dan beleggers hadden verwacht en zorgden die dag voor een scherpe koersdaling van bijna 16 procent. ASML leed daarmee het grootste dagverlies sinds 1998. Het FD spreekt over een verlies aan beurswaarde van circa vijftig miljard euro, daar kwam een dag later nog eens tien miljard bij.

Slordig

VEB-directeur Gerben Everts noemde de voortijdige publicatie van de kwartaalcijfers van ASML "zeer onfortuinlijk en slordig". De beleggersvereniging spreekt op de eigen website van een "donderslag bij heldere hemel".
Resultaten van een beursgenoteerd bedrijf gelden als informatie die deze bedrijven gelijktijdig met iedereen moeten delen, onder andere via de eigen website. Ze kunnen de aandelenkoers sterk beïnvloeden en daarom moeten alle beleggers tegelijkertijd de kans hebben ze te zien. Dat de ASML-cijfers een tijdlang alleen via Bloomberg bekend waren, lijkt daar niet mee overeen te komen.

Toezichthouder AFM wil niet ingaan op vragen over individuele bedrijven, maar bekend is dat de waakhond kan handhaven met bijvoorbeeld boetes of een last onder dwangsom. Dat hangt sterk af van de omstandigheden. Factoren die mee kunnen spelen zijn onder andere of bedrijven eerder in de fout zijn gegaan, in hoeverre een overtreding verwijtbaar is, of ze zelf de fout hebben hersteld en of de overtreding het vertrouwen in de markt heeft geschaad.

Verwachtingen

Uit de cijfers bleek dat ASML afgelopen kwartaal minder nieuwe orders heeft ontvangen dan verwacht. Ook schroefde het bedrijf de omzetverwachting voor volgend jaar terug. ASML is voorzichtiger geworden in zijn financiële verwachtingen. Cfo Roger Dassen sprak in een verklaring wel over een verwacht herstel, maar dat is "geleidelijker dan we eerder verwachtten en het zal in 2025 aanhouden" .

Vanuit de Verenigde Staten wordt al langer druk uitgeoefend op de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat niet alle hoogwaardige technologie van ASML in China kan terechtkomen. Minister Reinette Klever van Buitenlandse Handel kondigde vorige maand nog een uitbreiding van de exportbeperkingen aan voor chipmachines naar buiten de EU. ASML moet van Den Haag exportvergunningen aanvragen voor meer soorten machines.

Chipmarkt

In bredere zin lijkt de chipmarkt het momenteel ook wat moeilijker te hebben. Zo valt de vraag vanuit de autosector tegen. Maar op de langere termijn zouden de vooruitzichten nog steeds "sterk" zijn.

Dat is vooral te danken aan de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor zijn veel krachtige chips nodig en chipmakers hebben chipmachines nodig om die chips te maken. "Zonder kunstmatige intelligentie zou de markt er vandaag heel triest uitzien", aldus ASML-ceo Fouquet in het FD.

Door het forse waardeverlies op de beurs heeft het Duitse softwarebedrijf SAP nu de Nederlandse chipmachinefabrikant ingehaald als grootste technologieconcern van Europa.

Bron: ANP/FD/VEB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.