Nieuws

Terugloop orders Nederlandse industrie door malaise autosector

De Nederlandse industrie kampt met een terugloop van het aantal orders door uitstel van nieuwe investeringsprojecten in de halfgeleiderindustrie en de significante vraaguitval in de auto-industrie.

De inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging voor inkoopmanagers (Nevi), die de bedrijvigheid weerspiegelt, is in september uitgekomen op 48,2. Bij een stand van 50 of meer is er sprake van groei, daaronder gaat het om krimp van de industriële activiteit. Deze verslechtering was de derde in evenzoveel maanden en is volgens Nevi met name een gevolg van de aanhoudend zwakke vraag.

"De winstwaarschuwingen van Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz en de aankondiging van mogelijke fabriekssluitingen, zorgt bij de vele Duitse toeleveranciers voor terughoudendheid bij het plaatsen van nieuwe orders bij Nederlandse bedrijven", constateert ABN Amro-sectorbankier David Kemps in een toelichting op de cijfers.

Duitse autofabrikanten

Duitse autofabrikanten kampen met tegenvallende verkoopcijfers en de hoge kosten van de transitie naar elektrisch rijden. Tegelijkertijd stagneert ook de buitenlandse afzetmarkt, met name in China. Onlangs waarschuwde brancheorganisatie RAI Vereniging ook al dat de crisis in de Duitse autobranche impact begint te krijgen op bedrijven in Nederland. Vakbond FNV vreesde dat hierdoor wel eens veel banen verloren zouden kunnen gaan bij Nederlandse toeleveranciers.

De stand van de Nevi-graadmeter is wel iets verbeterd ten opzichte van de score van 47,7 van augustus. Dat betekent dat het tempo van de bedrijvigheidskrimp iets is afgenomen.

Werkgelegenheid

De vereniging signaleert ook een lichte daling als het gaat om de werkgelegenheid. Door de zwakkere vraag verkleinden veel bedrijven volgens Nevi hun productieomvang en werden de inkoopactiviteiten fors teruggeschroefd. Ondernemingen die wel inkochten kampten op hun beurt met langere levertijden.

Bedrijven zien wel dat de hinder van de inflatie afneemt. De cijfers wijzen tevens op een verbetering van het vertrouwen van ondernemingen.

"Hopelijk zorgen de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Fed voor een steuntje in de rug van de industrie. Een lagere beleidsrente leidt vaak tot lagere rentetarieven op de kapitaalmarkt en kan zo de vraag naar industriële goederen stimuleren", merkt Kemps op.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.