Tekorten arbeidsmarkt drukken op groei Nederlandse economie
De grote krapte op de arbeidsmarkt drukt op de groeivooruitzichten van de Nederlandse economie. Ook dreigen de energietransitie en verdere digitalisering te worden geraakt door personeelstekorten.
Daarvoor waarschuwt onderzoeker Bernardin Akitoby van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "De arbeidsmarkt is zeer krap, met tekorten in alle sectoren en een van de hoogste percentages openstaande vacatures in het eurogebied", laat hij weten vanuit Washington. Daar presenteerde het IMF vorige week al nieuwe groeivooruitzichten. Nederland, en ook andere Europese landen, lijken af te stevenen op meerdere jaren met relatief weinig economische groei.
Volgens het IMF groeit onze economie dit jaar en volgend jaar respectievelijk 0,6 en 1,6 procent. In 2026 zal de groei met een plus van 1,7 procent waarschijnlijk nauwelijks sterker zijn. Voor 2029 rekenen de kenners van het fonds voorlopig slechts op 1,4 procent groei voor Nederland.
Vergrijzing
Akitoby was eerder dit jaar de hoofdonderzoeker van een IMF-onderzoeksmissie naar Nederland. Toen waarschuwde hij al dat het grote tekort aan arbeidskrachten in bijvoorbeeld de zorg en de techniek komende jaren verder dreigt op te lopen als gevolg van de vergrijzing.
Meer dan een halfjaar later ziet de onderzoeker de arbeidsmarkt nog steeds als een van de belangrijkste aandachtspunten voor Nederland. Volgens Akitoby is het in de eerste plaats belangrijk om beter gebruik te maken van de arbeidskrachten die we hebben in Nederland. Hij adviseert parttimers te bewegen om meer uren te werken.
Vrouwen
Vooral Nederlandse vrouwen zouden moeten worden aangemoedigd om meer uren te werken, geeft hij aan. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de kinderopvang toegankelijker te maken en de ouderenzorg te verbeteren, waardoor het vrouwen makkelijker wordt gemaakt om langer te werken.
Akitoby onderstreept ook het belang van goede omscholingsmogelijkheden voor werknemers, zodat mensen indien nodig makkelijker naar een andere baan kunnen overstappen. Verder raadt hij aan "technologie en optimale migratie in te zetten om het arbeidsaanbod uit te breiden".
Wat hij precies bedoelt met dat laatste, zegt Akitoby niet. Eerder dit jaar toonde hij zich al voorstander van arbeidsmigratie in sectoren waar sprake is van tekorten, maar ging tegelijk politiek gevoelige vragen over het migratiedossier uit de weg. Het IMF denkt in algemene zin dat de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen om efficiënter te werken.
Bron: ANP
Gerelateerd
Europese Commissie verwacht na stagnatie weer economische groei
Na een lange tijd van economische stagnatie gaat de Europese economie er de komende tijd weer op vooruit. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar gepresenteerde...
Tijdelijke subsidie om werknemers meer uren te laten werken
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om...
Allianz: Nederland hard geraakt door handelsbeleid Trump
De handelsbeperkingen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren zullen leiden tot een lagere wereldwijde economische groei, waarschuwt Allianz...
Detacheringsbureaus merken dat vraag afneemt
Detacheerders zien dat de vraag naar hun diensten blijft afnemen. De branche merkt dat bedrijven door geopolitieke spanningen en het economische klimaat terughoudender...
ING verwacht 'behoorlijke' kwartaalgroei Nederlandse economie
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw gegroeid, is de verwachting van onderzoekers van ING. Zij gaan uit van een groei van ongeveer 0,3 tot 0,5...