Stijging cao-lonen evenaart sterkste toename in ruim veertig jaar
De stijging van de Nederlandse cao-lonen evenaarde afgelopen kwartaal de sterkste toename in meer dan veertig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kregen werknemers gemiddeld 6,8 procent meer salaris dan in het derde kwartaal van vorig jaar.
In de laatste drie maanden van vorig jaar werd ook al een loonstijging van die omvang gemeten. Eerder rekende het CBS voor die periode zelfs op een plus die nog net iets sterker was, maar dat cijfer werd later naar beneden bijgesteld. Dat de lonen hard blijven oplopen, komt onder meer door de eerder flink gestegen inflatie, aldus het CBS.
De vakbonden grijpen dat aan om forse loonsverhogingen af te dwingen. Vooral in de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed zijn medewerkers er flink op vooruitgegaan, namelijk meer dan 12 procent. Dat komt vooral door woningcorporaties; personeel daar had eerder nog niet zoveel loonstijging ontvangen. Een soort "inhaalslag", zegt het CBS.
De horeca behoort met een plus van bijna 11 procent ook tot de grootste stijgers van het derde kwartaal. Dat is vooral te danken aan het opgeschroefde minimumloon.
Zorgen werkgevers
Werkgevers uitten onlangs hun zorgen over het feit dat de lonen hard omhoog blijven gaan. "De sterk stijgende loonkosten kunnen de concurrentiepositie en gezondheid van Nederlandse bedrijven verzwakken", waarschuwde werkgeversvereniging AWVN.
De vakbonden kwamen recent weer met stevige looneisen voor het komende cao-seizoen. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha voerde daarbij aan dat er nog steeds koopkrachtherstel nodig is. "Terwijl de rijken rijker worden, zijn er grote groepen mensen die amper kunnen rondkomen."
Wanneer de loonstijging van afgelopen kwartaal wordt gecorrigeerd voor de inflatie, bedraagt de gemiddelde toename overigens maar 3,1 procent. Het sterk oplopen van de prijzen na de Russische inval in Oekraïne is nog steeds niet helemaal met hogere lonen gecompenseerd. Vanaf het eerste kwartaal van 2022 lopen de lonen in die vergelijking nog zo'n twee procent achter op de inflatie.
Loonsverhogingen nog steeds nodig
Het is nog steeds nodig om stevige loonsverhogingen af te dwingen, stelt vakbond CNV over de gestegen cao-lonen in Nederland. Volgens de vakbond is de looneis van 3,5 tot 6 procent die CNV stelt voor dit cao-seizoen "zeer redelijk en noodzakelijk" in het licht van de huidige loonstijging.
CNV-voorzitter Piet Fortuin wijst op onderzoek van de vakbond, waaruit naar voren komt dat een op de vijf werkenden moeilijk kan rondkomen. "In veel sectoren zullen we dus nog steeds met een stevige looneis komen. Loonstijgingen zijn geen luxe, maar noodzaak. Ook nu nog."
Bron: ANP/CBS
Gerelateerd
Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...
Tijdelijke subsidie om werknemers meer uren te laten werken
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om...
Helft werknemers vindt salaris niet passen bij hun waarde
Meer dan de helft (53 procent) van de werknemers in Nederland vindt het huidige salaris niet passen bij de mate waarop zij verantwoordelijkheid dragen, ervaring...
Detacheringsbureaus merken dat vraag afneemt
Detacheerders zien dat de vraag naar hun diensten blijft afnemen. De branche merkt dat bedrijven door geopolitieke spanningen en het economische klimaat terughoudender...
Meer dan helft werkgevers verwacht personeelstekort
Meer dan de helft van de werkgevers verwacht personeelstekorten. Een kwart van de werkgevers kampt momenteel al met een gebrek aan personeel, nog eens een kwart...