Nieuws

SRA: winst mkb-accountantskantoren weer in de lift, ondanks hogere kosten

Hoewel de gemiddelde totale kosten sterker stegen dan de gemiddelde omzet, nam de winst van SRA-accountantskantoren in 2023 met ruim acht procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 liet de winstgroei nog een afname zien.

Vooral het opvullen van vacatures is een terugkerend probleem. De kosten van IT zijn inmiddels de op een na grootste kostenpost voor het mkb-accountantskantoor. En duurzaamheid is bij steeds meer klanten onderwerp van gesprek. Dat zijn enkele uitkomsten uit drie SRA-Benchmarkonderzoeken over 2023: de Kantorenbenchmark, het Onderzoek secundaire arbeidsvoorwaarden en het IT-kostenonderzoek.

Hogere kosten

De gemiddelde omzetgroei bij de in 2023 deelnemende kantoren bedroeg ten opzichte van 2022 bijna 13 procent. De gemiddelde totale kosten stegen tegelijk fors ten opzichte van het jaar ervoor, met gemiddeld 14,2 procent. De gemiddelde personele lasten (+14,5 procent), IT-kosten (+16,1 procent) en de huisvestingskosten (+14,8 procent) stegen daarbij het meest.

De gemiddelde winst liet in tegenstelling tot 2022, toen de winstgroei nog flink afnam, weer een groei zien van iets meer dan 8 procent. Deze winstgroei wordt met name veroorzaakt door hogere uurtarieven. De SRA spreekt in dat verband van een "inhaalslag", gegeven de inflatie in de afgelopen jaren. De gemiddelde omzet bij de controlewerkzaamheden (+21,5 procent) en de aangiftepraktijk (+19,5 procent) nam ten opzichte van 2022 het meest toe, zo blijkt uit de Kantorenbenchmark.

Thuiswerken en vacatures

Dit jaar is, los van het jaarlijkse salarisonderzoek, uitvoeriger uitvraag gedaan naar actuele secundaire arbeidsvoorwaarden voor 2024. Daaruit blijkt onder meer dat thuiswerken bij alle deelnemende kantoren mogelijk is. Werknemers werken gemiddeld 37 procent van de contracturen thuis en bijna iedereen ontvangt daarvoor de fiscaalvrije vergoeding.

In augustus/september 2024 stonden er 1434 vacatures open bij de tachtig aan de benchmark deelnemende SRA-kantoren. Dat is 13,7 procent van het personeelsbestand. Vertaald naar alle 370 SRA-kantoren komt dit neer op ruim drieduizend openstaande vacatures, zo stelt de SRA.

Hoewel de instroom dit jaar bijna 25 procent was, blijkt dat niet voldoende om het aantal vacatures te vervullen. Dat komt enerzijds door een forse groei van het aantal banen in de sector en anderzijds door de uitstroom, die dit jaar 16,4 procent bedroeg. Van de uitstroom blijft bijna twee derde binnen de accountancye werken, ruim een derde vindt werk hierbuiten.

IT-kosten stijgen, budgetten ook

Na personeelskosten zijn IT-kosten inmiddels de grootste kostenpost voor het mkb-accountantskantoor. Uit het IT-kostenonderzoek blijkt dat er in 2023, behalve bij de grote deelnemende kantoren (>100 fte), meer budget is voor IT dan het jaar ervoor. Bij kantoren met 26-50 fte was dit zelfs bijna 40 procent meer dan het jaar ervoor.

Voor de kleine kantoren (1-25 fte) lag het budget in 2023 bijna 28 procent hoger dan het jaar ervoor. De gemiddelde IT-kosten per medewerker tikken bij deze laatste groep flink door. Kantoren geven aan dat zij zich zorgen maken over de almaar stijgende IT-kosten. Zij zijn afhankelijk van leveranciers en hebben daar nauwelijks grip op.

Onderzoeken

De deelnemende SRA-kantoren hebben tussen mei en september 2024 de gegevens ingevuld van de drie SRA-Benchmarkonderzoeken over 2023.

Voor het eerst is dit jaar apart onderzoek gedaan naar secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat onderzoek bevat de gegevens van tachtig SRA-kantoren en 11.061 medewerkers en is volgens de SRA het grootste onderzoek in Nederland onder mkb-accountants- en belastingadvieskantoren.

In januari 2025 wordt het SRA Salarisonderzoek 2025 gehouden, naar actuele salarissen per 1 januari 2025. De uitkomsten daarvan worden begin maart 2025 verwacht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.