Nieuws

Schoolbesturen geven recordbedrag uit aan inhuur personeel

Het primair en voortgezet onderwijs gaven vorig jaar samen ruim een miljard euro uit aan het inhuren van docenten en ander personeel van buiten. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van 2022.

Dat meldt het vaktijdschrift Onderwijsblad, na een berekening op basis van nieuwe jaarcijfers die onlangs door uitvoeringsorganisatie DUO zijn gepubliceerd. De toename komt vooral op conto van het primair onderwijs. In deze sector stegen de kosten voor externe inhuur van 503 naar 610 miljoen euro. In het voortgezet onderwijs steeg de externe inhuur van 370 naar 418 miljoen. Samen is dat dus meer dan een miljard euro.

In 2022 kostte de externe inhuur in het primar en het voortgezet onderwijs samen 873 miljoen euro, ook al een stuk hoger dan de jaren ervoor, aldus het Onderwijsblad. Naast leerkrachten huren onderwijsinstellingen ook schoolleiders, ondersteuners en ander personeel in.

Commerciële bureaus

Een deel van het publieke onderwijsgeld komt terecht bij commerciële uitzend- en detacheringsbureaus, die verdienen aan de krapte op de onderwijsarbeidsmarkt. Hoeveel precies valt volgens het Onderwijsblad niet uit de jaarrekeningen op te maken, maar uit onderzoek door het ministerie van OCW bleek vorig jaar dat het in 2022 om een aanzienlijk deel ging.

Niet alleen nemen de absolute bedragen jaarlijks toe, ook stijgt het aandeel externe inhuur op de totale personeelslasten. In het primair onderwijs steeg het percentage van 3,6 in 2020 naar 4,9 vorig jaar.

Nieuwe norm

Het kabinet heeft aangekondigd dat de externe inhuur door schoolbesturen moet worden beperkt tot maximaal vijf procent van de personeelslasten. Het aantal schoolbesturen dat boven deze nieuwe norm uitkomt is vorig jaar nog gestegen naar dertig procent in het primair onderwijs en 34 procent in het VO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.