Nieuws

RSM VS wil samengaan met RSM VK

RSM US, in omzet het op vier na grootste accountantskantoor in de Verenigde Staten, wil fuseren met het kleinere zusterkantoor van RSM in het Verenigd Koninkrijk. De gesprekken daarover zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Dat melden diverse media, zoals de Britse Financial Times en het International Accounting Bulletin. De gecombineerde partnerorganisatie zou naast de VS en het VK ook de activiteiten van RSM in Canada, Ierland, India en El Salvador bundelen. Samen zijn die goed voor 23.000 medewerkers en een omzet van vijf miljard dollar, ruim de helft van de totale wereldwijde RSM-omzet.

RSM US en RSM UK richten zich beide op bedrijven in het middensegment, die niet worden bediend door de big four. Volgens de twee zusterorganisaties moet een bundeling ze beter in staat stellen om klanten met internationale activiteiten van dienst te zijn, aldus de FT.

Fusie

De 350 partners van de Britse RSM-organisatie zijn op 10 oktober jl. bijgepraat over de details van de onderhandelingen, waarbij werd gesteld dat de definitieve voorwaarden voor een overname nog niet zijn uitgewerkt. Rob Donaldson, ceo van RSM UK, benadrukt dat het om een fusie gaat. "Er gaat geen geld van eigenaar wisselen." Hoewel kostenbesparing mogelijk is, is dat volgens hem niet het primaire doel. "Het gaat om snellere groei."

RSM UK behaalde over het afgelopen boekjaar een omzet van  543 miljoen pond, twaalf procent meer dan het jaar ervoor. Daarmee is RSM in het VK het op zeven na grootste accountantskantoor van het land. RSM US heeft haar hoofdkantoor in Chicago en behaalde afgelopen boekjaar een omzet van circa vier miljard dollar.

Geen private equity

Volgens Brian Becker, ceo van RSM US, hebben beide organisaties besloten om geen beroep te doen op private equity, zoals een groeiend aantal accountantskantoren wel heeft gedaan.

RSM is volgens Becker winstgevend genoeg om het kapitaal te genereren dat nodig is om aan beide kanten van de Atlantische Oceaan te kunnen investeren. "Als we op een punt komen dat we strategisch gezien kapitaal moeten aantrekken, zullen we als dat nodig is naar diverse soorten extern geld kijken. Maar op dit moment is dat niet nodig."

Het nieuws over RSM doet denken aan recente berichtgeving over de Amerikaanse Grant Thornton-organisatie, die met enkele private equity-partijen in de race is om de Britse zusterorganisatie over te nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.