Rijksoverheid begint campagne tegen online oplichting
In 2023 had twee op de drie Nederlanders van vijftien jaar en ouder te maken met valse e-mails of andere berichten van online criminelen. Om mensen te wapenen tegen online oplichting voert de Rijksoverheid in de 'cybersecuritymaand' oktober de campagne 'Laat je niet interneppen'.
Volgens de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd bijna één op de tien mensen vorig jaar daadwerkelijk slachtoffer van online oplichting. Dat zijn 1,4 miljoen mensen.
Een veel voorkomende vorm van cybercrime is phishing, waarbij de dader zich voordoet als iemand anders om zo geld of toegang tot persoonsgegevens te krijgen. Twee op de drie Nederlanders van vijftien jaar en ouder hebben in 2023 ten minste een keer een phishing e-mail- of ander bericht ontvangen.
Misleiding
Volgens Yoanne Spoormans, specialist cybercrime bij de politie, kan online oplichting iedereen overkomen en is cybercrime steeds lastiger te herkennen. "Online criminelen maken gebruik van misleidingstechnieken zoals tijdsdruk, of ze doen zich voor als een organisatie. Zo zie je nu veel nepberichten en e-mails van overheidsinstanties, zoals de gemeente of de Belastingdienst, met een linkje in het bericht. Op deze manier proberen online criminelen gegevens te stelen om toegang te krijgen tot andere accounts of geld te verdienen door de gegevens door te verkopen."
Campagne
De website laatjenietinterneppen.nl biedt meer informatie over hoe online misleiding te herkennen is. De meerjarige campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties roept mensen op om goed de afzender van online berichten te checken en bij twijfel weg te klikken.
Gerelateerd
Rekenkamer: Rijk is ondoordacht in de cloud gaan werken
De Rijksoverheid is ondoordacht ‘in de cloud’ gaan werken en denkt onvoldoende na over de risico’s daarvan. Bij twee derde van de belangrijkste clouddiensten zijn...
Vitamine A: Liesbeth Holterman over accountancy en cyberveiligheid
In de 57e editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met Liesbeth Holterman, strategisch adviseur bij Cyberveilig Nederland. Cyberveiligheid...
Ruim honderd miljoen euro schade door onlinefraude in 2023
De politie kreeg vorig jaar zeventigduizend meldingen en aangiften van onlinefraude. De totale financiële schade bedroeg ruim honderd miljoen euro.
Kwart organisaties niet voorbereid op cyberaanval
Ongeveer een kwart van alle middelgrote en grote Nederlandse organisaties is onvoldoende voorbereid op een cyberdreiging, komt naar voren uit een onderzoek van Motivaction...
Cybersecuritybeeld: meer digitale dreiging in Nederland
De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen maar wordt ook geraakt door cyberaanvallen elders, die doorwerken...