Nieuws

Rijksoverheid begint campagne tegen online oplichting

In 2023 had twee op de drie Nederlanders van vijftien jaar en ouder te maken met valse e-mails of andere berichten van online criminelen. Om mensen te wapenen tegen online oplichting voert de Rijksoverheid in de 'cybersecuritymaand' oktober de campagne 'Laat je niet interneppen'.

Volgens de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd bijna één op de tien mensen vorig jaar daadwerkelijk slachtoffer van online oplichting. Dat zijn 1,4 miljoen mensen.

Een veel voorkomende vorm van cybercrime is phishing, waarbij de dader zich voordoet als iemand anders om zo geld of toegang tot persoonsgegevens te krijgen. Twee op de drie Nederlanders van vijftien jaar en ouder hebben in 2023 ten minste een keer een phishing e-mail- of ander bericht ontvangen.

Misleiding

Volgens Yoanne Spoormans, specialist cybercrime bij de politie, kan online oplichting iedereen overkomen en is cybercrime steeds lastiger te herkennen. "Online criminelen maken gebruik van misleidingstechnieken zoals tijdsdruk, of ze doen zich voor als een organisatie. Zo zie je nu veel nepberichten en e-mails van overheidsinstanties, zoals de gemeente of de Belastingdienst, met een linkje in het bericht. Op deze manier proberen online criminelen gegevens te stelen om toegang te krijgen tot andere accounts of geld te verdienen door de gegevens door te verkopen."

Campagne

De website laatjenietinterneppen.nl biedt meer informatie over hoe online misleiding te herkennen is. De meerjarige campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties roept mensen op om goed de afzender van online berichten te checken en bij twijfel weg te klikken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.