Raad van State: één cao voor beveiligers in loondienst
Beveiligers in Nederland vallen voortaan allemaal onder dezelfde cao. Een uitzondering die de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL) had, waardoor haar leden tot nu toe een eigen cao mochten hanteren, vervalt.
Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. De beslissing betekent het einde van een conflict in de beveiligingsbranche dat al jaren voortsleept.
VVNL-leden hoefden zich tot nu toe niet te houden aan de cao die door de Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB) met vakbonden FNV, CNV en De Unie is afgesloten. De minister van Sociale Zaken gaf VVNL vanaf 2019 een uitzonderingspositie, omdat bedrijven die destijds lid waren van de VVNL volgens de minister een ander karakter hadden dan de bedrijven die onder de algemene cao’s vallen. Daar heeft de hoogste bestuursrechter nu een streep door gezet.
VVNL-directeur Leon Vincken zegt teleurgesteld te zijn over het besluit en meent dat hun cao betere voorwaarden zou bieden aan werknemers. "De grote verliezers zijn de werknemers", aldus Vincken tegen het FD.
Oneerlijke concurrentie
Voor de NVB en vakbonden betekent het besluit een einde aan wat zij "oneerlijke concurrentie" noemen, veroorzaakt door het naast elkaar bestaan van twee cao's binnen één sector. CNV-onderhandelaar Eric Honkoop sprak over "ondermijning van cao-afspraken" door de uitzonderingspositie van VVNL-leden. De Raad van State bekrachtigde eerdere uitspraken van lagere rechters, die oordeelden dat het ministerie onvoldoende had onderbouwd waarom VVNL dispensatie kreeg.
De vakbonden en NVB bereikten kort geleden een akkoord over een nieuwe cao, die naar verwachting door de minister algemeen verbindend zal worden verklaard. De VVNL onderzoekt nog mogelijkheden om hun eigen cao erkend te krijgen, maar Vincken erkent dat dit een lastige opgave wordt.
- Uitspraak Raad van State: ECLI:NL:RVS:2024:4369
Gerelateerd
Nog maar vijftien procent van de werknemers is lid van een vakbond
In 2023 was 15 procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar aangesloten bij een vakbond. Daarmee zet de daling van de afgelopen jaren door; in 2018 was nog...
Australiërs mogen voortaan baas negeren buiten werktijd
Australiërs mogen voortaan onbelangrijke telefoontjes of e-mails van hun baas negeren die buiten werktijd binnenkomen. Dat komt door nieuwe wetgeving die nu van...
Meer geschillen op de werkvloer door mondiger werknemers
Nederlanders raken vaker verwikkeld in een geschil op de werkvloer, signaleert Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Het aantal werkgerelateerde hulpvragen steeg...
CNV: minder vrijheid werknemers om thuis te werken
Bijna een op de drie thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft daarbij aan dat hun werkgever sceptischer...