Nieuws

Pheijffer: AFM terecht kritisch over rol van accountants bij fraudezaken

Toezichthouder AFM is terecht kritisch over de rol van de accountant bij fraudegevallen. Meer nog dan het ontdekken van de fraude zelf gaat het daarbij om gebreken in de voorafgaande accountantscontrole. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.

"Bij fraude rekent de accountant zich vaak tot het rijtje slachtoffers die hun geld zagen verdampen, zoals schuldeisers en aandeelhouders", zo schrijft Pheijffer. "Maar juist deze partijen vertrouwen op het oordeel van de accountant."

Een kritische blik op de rol van accountants bij fraude blijft nodig, meent de hoogleraar. "Niet omdat de accountant de fraude niet heeft ontdekt, maar vanwege inadequate controle in voorgaande jaren." Pheijffer refereert in dat verband aan eerdere zaken, zoals de accountantscontrole bij het inmiddels omgevallen meubelconcern Steinhoff waar voor miljarden werd gefraudeerd, en het gerommel met de eigen boekhouding van toenmalig accountantskantoor accon avm.

Voldoende diepgang

In beide zaken oordeelde de tuchtrechter dat de betrokken accountant de controle niet met voldoende diepgang en een kritische blik had uitgevoerd en dat voldoende en geschikte controle-informatie ontbrak.

"De genoemde voorbeelden tonen dat een accountant na ontdekking van fraude bij een cliënt zich eerst moet afvragen of hij of zij in de daaraan voorafgaande periode de accountantscontrole conform de professionele standaarden heeft uitgevoerd", zo stelt Pheijffer. "Pas als dat het geval is komen andere omstandigheden aan de orde, zoals misleiding van de accountant door zijn cliënt."

Terecht kritisch

Toezichthouder AFM is volgens hem terecht kritisch over de rol van de accountant bij fraudezaken.

"Aandeelhouders, schuldeisers, curatoren en andere belanghebbenden moeten ook niet automatisch meegaan met de juichende of huilende verhalen van accountants die stellen hun werk goed te hebben gedaan", aldus Pheijffer. "Net als een accountantsverklaring vergen zulke verhalen een hoog zekerheidsniveau. Toezichthouders en rechters zijn er om vast te stellen of aan alle eisen is voldaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.