OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen euro.
Volgens het OM heeft de man onder meer via buitenlandse bankrekeningen van een aan hem - al dan niet op papier - gelieerde vennootschap en via onder meer zijn eigen bankrekening, grote sommen geld ontvangen en gestort, waarvan de herkomst onbekend was. En dat terwijl verdachte officieel geen andere inkomsten had dan een WAO-uitkering.
De zaak kwam in 2018 aan het rollen. Onderzoek door de FIOD wees uit dat de verdachte beschikte over luxe auto's en een onderneming regelde als vehikel om mee wit te wassen. Ook ontving hij, onder meer op zijn bankrekening, bedragen die niet te verklaren waren uit legale inkomsten.
PGP-telefoons
De kringen waarin de verdachte zich begaf waren volgens de officier opmerkelijk, net als het feit dat er twee zogenoemde PGP-telefoons bij de man waren aangetroffen. Volgens het OM waren de chats, gesprekspartners en aangetroffen gesprekken op die telefoons ook veelzeggend. Die gingen onder andere over het ter beschikking stellen van buitenlandse ondernemingen om geld te kunnen witwassen.
Verder heeft de man volgens het OM doen voorkomen alsof hij op een bepaald adres stond ingeschreven, om zo zijn WAO-uitkering te kunnen continueren. Daarvoor is een valse huurovereenkomst opgemaakt en gebruikt.
Strafeis
Witwassen van crimineel geld is een vorm van ondermijnende criminaliteit, die een ernstige bedreiging vormt voor de integriteit van het financiële en economische verkeer, stelt het OM.
Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van dertig maanden, met aftrek van voorarrest, met een proeftijd van twee jaar en een bestuursverbod van vijf jaar. De rechtbank in Rotterdam doet begin november uitspraak in de zaak.
Bron: OM
Gerelateerd
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...
Opiniestuk FD: 'Stel UBO-register zo veel mogelijk open'
Een publiek toegankelijk UBO-register draagt bij aan misdaadbestrijding. De redenen voor het afsluiten van het tot najaar 2022 openbare register zijn gebaseerd op...
'Wonderbelegger' voor rechtbank om grootschalige beleggingsfraude
Een 27-jarige man moet bij de rechtbank in Zwolle verschijnen, omdat hij wordt verdacht van grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om 'wonderbelegger' Max R.,...