Nieuws

Notarissen hoeven komende vijf jaar niet te voldoen aan nieuwe regels Wet open overheid

Vanaf 1 november treedt een nieuw deel van de Wet open overheid (Woo) in werking, waardoor bestuursorganen verplicht zijn om informatie openbaar te maken zonder dat hierom verzocht wordt. Notarissen hoeven echter pas over vijf jaar aan deze nieuwe regels te voldoen.

Dat meldt de vaksite Advocatie. Omdat notarissen volgens de Algemene wet bestuursrecht gezien worden als een bestuursorgaan, zouden zij per 1 november aanstaande al hun contactgegevens op een overheidswebsite moeten publiceren.

Ook zouden ze een Woo-functionaris moeten vermelden en taken en bevoegdheden van hun organisatiedelen moeten beschrijven. Maar dankzij een effectieve lobby vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het ministerie van Justitie & Veiligheid krijgen notarissen uitstel tot 1 mei 2029.

Nihil

De KNB stelt dat "alle nuttige gegevens al ruimschoots beschikbaar zijn op de websites van de KNB en op die van de notariskantoren zelf". De nieuwe verplichtingen zouden notarissen veel extra werk opleveren, terwijl de meerwaarde volgens de KNB "nihil" is.

De uitzondering geldt niet voor de beroepsorganisatie zelf, die vanaf 1 november 2024 wel onder de Woo valt en inmiddels aan de vereisten voldoet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.