Nederland ontsnapt aan faillissementsgolf in bouwsector
Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. In de Nederlandse bouw blijft het aantal bankroeten echter relatief beperkt, meldt kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van eigen onderzoek.
In Italië en Zweden steeg het aantal bouwfaillissementen van januari tot en met augustus met 35 procent, gevolgd door Frankrijk met een toename van 31 procent en Duitsland met 20 procent. In Nederland bleef de stijging beperkt tot 4 procent.
Bouwbedrijven kampen relatief vaak met financiële problemen door hoge leningen, uitblijvende betalingen of vertragingen in de uitvoering van projecten. Vooral grotere bouwconcerns blijken kwetsbaar voor deze risico's.
Voorzichtige opleving
Voor 2025 voorspelt Allianz Trade een "voorzichtige opleving" van de bouwsector. "De crisis in de bouw lijkt het dieptepunt te hebben bereikt. De renteverlagingen in Europa helpen zeker, al duurt het vaak een half jaar voordat de sector er echt baat bij heeft", aldus de onderzoekers.
Bouwers van nieuwbouwwoningen ondervinden vaak hinder van vergunningen die niet rondkomen, problemen met de aansluiting op het elektriciteitsnet of "partijen die eindeloos bezwaar maken" tegen nieuwbouwplannen. "Al dat uitstel is funest voor bedrijven. Inkomsten vallen terug terwijl vaste kosten gewoon betaald moeten worden. En dan heb je ook nog met fors stijgende lonen te maken", aldus Allianz.
Extreme weersomstandigheden
Bouwbedrijven hebben ook steeds vaker last van extreme weersomstandigheden. "Bouwen met hevige regenval is lastig, maar dat geldt ook voor extreme hitte."
In Nederland biedt de bouw werk aan ruim een half miljoen mensen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Aantal faillissementen in industrie op hoogste niveau sinds 2017
Het aantal faillissementen in de Nederlandse industrie lag in het tweede kwartaal op het hoogste niveau in zeven jaar. In totaal werden 87 faillissementen uitgesproken,...
Stijgende trend faillissementen houdt aan
Het aantal faillissementen is in april toegenomen. Er werden vorige maand twintig bedrijven meer failliet verklaard dan in maart. Dat is een stijging van 6 procent....
'Malaise in winkelstraat' nog niet voorbij
De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. De verkopen van winkels in Nederland krimpen dit jaar waarschijnlijk...