Nieuws

Nederland koploper in zakelijk gebruik WhatsApp, ondanks risico's

Drie op de vier Nederlandse werknemers gebruiken WhatsApp voor werkgerelateerde communicatie. Hiermee staat Nederland bovenaan in Europa en ver boven de Verenigde Staten, als het gaat om zakelijk WhatsApp-gebruik. Het levert wel risico's op, met name rondom privacy en werkdruk van werknemers.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van hr-softwarehuis Quinyx onder eerstelijnsmedewerkers in de horeca, detailhandel en logistiek. 74 procent daarvan noemt WhatsApp het belangrijkste communicatiemiddel voor het werk. In Duitsland is dat 71 procent en ook Finland scoort hoog (66 procent).

In Denemarken en Zweden ligt het zakelijk gebruik veel lager en in de VS noemt zelfs maar dertien procent WhatsApp als belangrijkste communicatiemiddel.

Werk en privé

Hoewel WhatsApp bekendstaat als laagdrempelig communicatiemiddel, kleven er risico's aan het gebruik ervan voor werkdoeleinden. Met name op het gebied van privacy en welzijn van medewerkers, aldus het onderzoek. Werknemers die WhatsApp op hun persoonlijke smartphone gebruiken, ervaren vaak vervaagde grenzen tussen werk en privé.

"In sectoren zoals horeca, detailhandel en logistiek hebben eerstelijnsmedewerkers zelden een zakelijke telefoon. Dit betekent dat zij ook buiten werktijd meldingen krijgen van werkgerelateerde berichten", stelt Ned Gammell van Quinyx. "De verwachting om snel te reageren en het onvermogen om los te koppelen, verhoogt het risico op stress en een burn-out."

Datalekken en beveiliging

Naast het welzijn van werknemers zijn er ook risico's voor gegevensbeveiliging, benadrukt het onderzoek. Hoewel WhatsApp end-to-end encryptie biedt, is het communicatieplatform niet ontworpen voor zakelijk gebruik.

Hierdoor worden organisaties blootgesteld aan beveiligingslekken, datalekken en ongeautoriseerde toegang tot gevoelige informatie. Bedrijfsgegevens, klantgegevens en zelfs persoonlijke gegevens van werknemers kunnen gevaar lopen wanneer deze via dergelijke informele kanalen worden gedeeld.

Medewerkers in sectoren zoals retail, horeca of logistiek gebruiken vaak WhatsApp op hun privételefoon om bijvoorbeeld diensten te ruilen. Dat verhoogt het risico dat persoonlijke en bedrijfsgevoelige informatie op ongecontroleerde wijze wordt gedeeld.

Onderzoek

Het onderzoek State of the Frontline Workforce wordt jaarlijks uitgevoerd door onderzoeksbureau Pollfish, in opdracht van Quinyx. In het eerste en tweede kwartaal van 2024 zijn hiervoor 12.500 eerstelijnsmedewerkers ondervraagd uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en de VS.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.