Nederland blijft slecht scoren met faillissementen
Nederland blijft ook in de komende jaren het slechtst scoren van de eurolanden op het gebied van faillissementen, waarschuwt Allianz Trade.
De kredietverzekeraar heeft het percentage faillissementen voor dit jaar naar boven bijgesteld van 31 procent naar 35 procent. Voor 2025 en 2026 gaat Allianz in haar rapport wel uit van een daling van het aantal faillissementen in Nederland, van respectievelijk 2 procent en 1 procent, maar nergens in het eurogebied is deze afname zo laag.
"De slechte faillissementscijfers staan niet op zichzelf. Het valt me op dat cijfers over de Nederlandse economie steeds vaker slechter uitvallen. De Duitse malaise die maar blijft voortduren is daar zeker debet aan", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Allianz Trade.
Negatieve factoren
Naast de situatie in Duitsland wijst Geeroms ook op een reeks andere negatieve factoren voor de Nederlandse economie, zoals de stijging van de loonkosten, afname van de arbeidsproductiviteit, dalende innovatiekracht en krapte op het elektriciteitsnet. Ook merkt hij op dat Nederland dit jaar op de wereldwijde concurrentielijst is gedaald van de vijfde naar de negende plaats. Nederland is daarmee de grootste daler in Europa.
Allianz Trade is ook somberder geworden over het wereldwijde bedrijvenlandschap en voorziet nu een stijging van het aantal faillissementen wereldwijd van 11 procent in 2024. Bij de vorige voorspelling in februari ging de kredietverzekeraar nog uit van een stijging met 9 procent, gevolgd door een stabilisatie in 2025. Nu wordt gerekend op een stijging met 2 procent in 2025 en zal het aantal faillissementen pas in 2026 stabiliseren.
Record
Volgens Allianz Trade heeft het aantal grote faillissementen een nieuw recordniveau bereikt, met name in West-Europa. Dit vormt ook een bedreiging voor de werkgelegenheid, vooral in Europa en Noord-Amerika. Tegen 2025 zouden in deze regio's meer dan 1,6 miljoen banen kunnen verdwijnen, het hoogste niveau in tien jaar. Het meest kwetsbaar zijn de bouw, retail en dienstverlening.
De wereldwijde toename van faillissementen is volgens Geeroms deels te wijten aan de matige wereldwijde vraag en de aanhoudende geopolitieke onzekerheid. Ook is er volgens hem sprake van een inhaaleffect, aangezien bedrijven niet langer worden beschermd door de steunmaatregelen die tijdens de pandemie en de energiecrisis zijn genomen.
Bron: ANP/Allianz
Gerelateerd
Onderzoek: hoog aantal faillissementen zorgt voor meer leegstand
Het hoge aantal faillissementen van vorig jaar had een aanzienlijke impact op de leegstand in de Nederlandse winkelstraten.
ABN Amro verwacht flinke toename faillissementen in horeca
Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij...
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Onderzoeker: voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald
Het hoeft niet vanzelfsprekend te zijn dat banken en de Belastingdienst voorrang hebben als schuldeiser bij een faillissement. Dat stelt universitair docent Ruben...
Minder bedrijven failliet in oktober
Het aantal faillissementen is in oktober flink afgenomen. Er werden vorige maand 41 minder bedrijven failliet verklaard dan in september. Dat is een daling van 11...