Nieuws

NBA publiceert nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing

De NBA publiceert een nieuwe brochure over ESG-fraude en greenwashing. "Hoe gaan we daar als accountants mee om?", is de centrale vraag die in de publicatie wordt besproken.

In de publicatie komen vragen aan de orde als: waarom is het belangrijk om alert te zijn op ESG-fraude? Wat is het verschil tussen ESG-fraude en greenwashing en wat zijn overeenkomsten? Wanneer trap ik als accountant wel of niet op de rem?

Veel ondernemingen worden via de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op korte termijn verplicht om te rapporteren over een breed scala aan duurzaamheidsonderwerpen; grote beursfondsen moeten dat al doen vanaf het boekjaar 2024.

Daarbij kunnen organisaties druk voelen om te rapporteren dat zij een positieve bijdrage leveren, of zich positief ontwikkelen op dit gebied. Mogelijk willen zij zich ook commercieel kunnen onderscheiden met duurzaamheidsclaims bij hun producten of diensten, aldus de NBA.

ESG-fraude

Hierdoor neemt de kans toe dat accountants te maken krijgen met 'ESG-fraude'. Ook worden organisaties steeds vaker beschuldigd van greenwashing, wat een verschijningsvorm van ESG-fraude kan zijn.

Bij fraude in de context van de controle van een jaarrekening richt de accountant zich op frauduleuze (financiële) verslaggeving en oneigenlijke toe-eigening van activa. ESG-fraude (Environment, Social en Governance) heeft met name betrekking op frauduleuze verslaggeving, stelt de publicatie.

Bij Environment gaat het om milieu-gerelateerde onderwerpen, zoals klimaatverandering en broeikasgassen, vervuiling, watergebruik, biodiversiteit en grondstoffengebruik en afval. Sociaal-gerelateerde onderwerpen zijn bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden eigen personeel en in de keten, eerlijke beloning en diversiteit en inclusie. Bij governance-gerelateerde onderwerpen gaat het om zaken als corruptie en omkoping, lobbyactiviteiten en verantwoord leveranciersbeleid.

Rol accountant

Het is belangrijk dat accountants zich bewust zijn van het risico van ESG-fraude bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en dat zij daarbij een professioneel-kritische instelling hebben, aldus de NBA. Met de publicatie wordt beoogd het gesprek te starten over hoe accountants en andere stakeholders fraude binnen het ESG-domein definiëren en om handvatten daarbij te bieden.

De publicatie bevat behalve definities, een overzicht van wet- en regelgeving, risico’s en rode vlaggen, ook de voorgestelde handelwijze voor een accountant bij het aantreffen van ESG-fraude of het vermoeden daarvan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.