Nieuws

Moore DRV verhoogt audittarieven fors

Moore DRV verhoogt de tarieven voor jaarrekeningcontroles. Meerdere controlecliënten ontvingen daarover een schrijven van het kantoor. Directeur Marco Utermark geeft aan dat de toegenomen kosten worden doorgerekend. Hij ontkent dat de recente private-equity-investering er iets mee te maken heeft.

Wilbert Geijtenbeek

De kosten voor de reguliere jaarrekeningcontrole door Moore DRV stijgen voor meerdere controlecliënten met een dubbelcijferig percentage. Zo ontving een cliënt een schrijven waarin Moore DRV aankondigt de tarieven voor het reguliere jaarrekeningcontrolewerk met tien procent te verhogen. De documentatie is ingezien door Accountant.nl. In het bericht van deze zomer wordt niet uitgelegd waarom het tarief stijgt. Wel wordt opgemerkt dat het gaat om een tariefsverhoging die op alle auditcliënten wordt toegepast.

Een andere cliënt heeft afgelopen kwartaal een prijsvoorstel ontvangen van tussen vijf en tien procent, zo bevestigt een commissaris van deze controlecliënt. De benaderde commissarissen wensen anoniem te blijven. Ze laten weten dat het bericht van de tariefsverhoging reden was voor besprekingen in de raad van commissarissen van hun onderneming. De eenzijdige verhogingen zijn een breuk met eerder gemaakte afspraken over prijsindexatie door Moore DRV, zo geven de cliënten aan.

Overnamegolf

De tariefsverhogingen volgen kort op de investering die private-equityfirma Waterland in juni deed in het kantoor, dat afgelopen jaar de nummer 15 was in de Nederlandse markt. De deal was opmerkelijk, gezien de eerdere investering door Waterland in het destijds grotere De Jong & Laan.

Beide kantoren ambiëren een top-10-positie in de Nederlandse markt. Door een opeenvolging van overnames groeit Moore DRV overigens razendsnel naar dat doel toe. Zo nam het met de kapitaalinjectie van Waterland in juni het Zuid-Hollandse Van Noordenne Accountants over. Een maand daarvoor sloot het eveneens Zuid-Hollandse Ruitenburg zich aan. Het Zeeuwse Rijkse Accountants & Adviseurs is al in januari dit jaar ingelijfd bij Moore DRV.

'Reguliere indexaties'

Desgevraagd stelt Utermark tegen Accountant.nl dat de prijzen voor audits verhoogd zijn. Hij benadrukt dat dit alleen geldt voor de controlepraktijk, die goed is voor ongeveer twintig procent van de omzet. "Over de breedte kost een audit meer tijd. Dat is enerzijds een indexatie, anderzijds een vergroting van onze inspanning bij de uitvoering van een jaarrekeningcontrole."

Volgens Utermark zijn de kosten van het interne en externe toezicht fors hoger, als gevolg van de kwaliteitsverbeteringsmaatregelen voor opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen (OKB's). De herziening van standaard NV COS 600 maakt bovendien dat het kantoor meer uren kwijt is aan groepscontroles. En de loonkosten en ict-kosten zijn gestegen. "Het auditteam mag niet de budgetdruk voelen bij het uitvoeren van haar controlewerkzaamheden", aldus Utermark. "Dus gaan we het gesprek daarover aan met onze cliënten."

Hij ontkent echter dat het gaat om een algehele verhoging van tien procent voor alle controlecliënten. "Een verhoging van tien procent is niet uitzonderlijk. Er zijn ook cliënten die minder tariefsverhoging kregen; er zijn er ook voor wie we met meer dan tien procent ons tarief verhogen."

Waarom Moore DRV niettemin aan een klant heeft gemeld dat de tariefsverhoging van tien procent voor alle controlecliënten geldt, weet Utermark niet. "Het gaat om individuele verhogingen in de auditpraktijk. Uiteindelijk wordt per opdracht gekeken wat een passend tarief is."

'Aantrekkelijk in tarief'

De tariefverhoging is opmerkelijk in het licht van de uitspraak van de dit jaar aangetreden directeur in juni. In zijn toelichting op de keuze voor Waterland als investeerder, stelde Utermark toen tegen Accountancy Vanmorgen dat de deal het kantoor in staat stelt om 'aantrekkelijk (te) blijven in tarief'.

In reactie op vragen van Accountant.nl ontkent Utermark dat Waterland iets met de tariefsverhoging te maken heeft. "Onze auditpraktijk is een geïntegreerd onderdeel van onze totale praktijk. De gehele vennootschap valt onder de Wta-vergunning. Waterland heeft niets te zeggen over ons kwaliteitsstelsel." Hij voegt toe dat de analyse van de audittarieven door de accountants zelf gemaakt is. "Deze analyse hebben wij al gemaakt voordat Waterland investeerder werd."

'Baas in eigen kantoor'

Gevraagd welke bevoegdheden de externe investeerder wel heeft bij het opstellen van de begroting voor 2025, geeft Utermark aan dat Waterland het recht heeft om deze goed te keuren. "Stel dat Waterland onze begroting niet zou goedkeuren, en in theorie aanpassingen zou voorstellen die indruisen tegen ons kwaliteitsbeleid, dan kunnen zij die niet afdwingen. Dat hebben wij in onze aandeelhoudersovereenkomst goed geregeld. Wij hebben in onze overeenkomst ingebouwd dat wij baas in eigen huis blijven - zeker waar het gaat om ons kwaliteitsbeleid."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.