Mkb speurt met overheid waar onderwereld zakenleven infiltreert
De overheid en het midden- en kleinbedrijf gaan samen in kaart brengen waar in het bedrijfsleven de onderwereld de bovenwereld binnendringt. Dan kunnen ze bedrijven daartegen beter wapenen, is de bedoeling van justitieminister David van Weel en MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof.
Justitie en politie voeren al jaren een moeizame strijd tegen ondermijnende criminaliteit, van misdaadbendes die de overheid, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld infiltreren en naar hun hand zetten. Zo kunnen kartels met miljarden euro's aan drugswinsten en modern wapentuig en andere machtsmiddelen burgers, ondernemers en ambtenaren omkopen of intimideren. Havens, transportbedrijven en de financiële sector hebben daarmee veel te stellen, maar kwetsbaarheden zijn er "over de hele linie", stelt het ministerie van Justitie.
Het bedrijfsleven wil over de hele linie kwetsbaarheden bij ondernemers verminderen en samen met de overheid één front vormen tegen criminaliteit. Van Weel en Vonhof hebben "afgesproken om gezamenlijk de risico's in bedrijfssectoren in beeld te brengen en zo kwetsbaarheden voor criminele inmenging te identificeren". "Criminelen kunnen alleen slagen met hulp van binnenuit", memoreert Van Weel. "Dit vraagt om bewustzijn bij overheid én bedrijfsleven over kwetsbaarheden in processen en functies."
Platform
Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, moet daarbij helpen. Het platform richt zich op de aanpak van verschillende vormen van criminaliteit tegen het bedrijfsleven.
In het platform werken de Rijksoverheid, politie, Openbaar Ministerie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) samen met ondernemersorganisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland, Transport en Logistiek Nederland, BOVAG, Retail. Kon Horeca Nederland, Verbond van verzekeraars de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Bron: ANP/Ministerie van Jusititie
Gerelateerd
Strukton schikt voor 10 miljoen in Saudische omkopingskwestie
Bouwbedrijf Strukton heeft een schikking van 10 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie rond een omkopingszaak in Saudi-Arabië. Dankzij de deal wordt...
BAM betaalt dertig mille, maar is van strafrechtelijk onderzoek af
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoldoende bewijs gevonden van omkoping door BAM. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke...
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
Op naar een faciliterende handreiking over corruptie
Op 4 juli jl. publiceerde de NBA de herziene Handreiking 1137 'Corruptie, werkzaamheden van de accountant'. Deze Handreiking 1137 vervangt de eerste versie uit 2016,...
Miljoenenboete en schadeclaim voor mijnbouwbedrijf Glencore wegens omkoping
Mijnbouwbedrijf Glencore moet in Zwitserland een miljoenenboete en een schadeclaim betalen voor omkoping.