KPMG: meerderheid bedrijven verwacht terugkeer naar kantoor
Een ruime meerderheid van de bestuursvoorzitters van bedrijven wereldwijd verwacht binnen drie jaar een volledige terugkeer naar kantoor. Van de ruim 1.300 ondervraagde leiders denkt 83 procent dat het personeel weer alle dagen op kantoor gaat werken. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar (64 procent).
Dat meldt KPMG op basis van de tiende KPMG CEO Outlook, het jaarlijkse wereldwijde onderzoek onder topbestuurders in het bedrijfsleven. Vooral oudere toplieden lijken vaker terug te vallen op de traditionele manier van werken.
Ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Van de vrouwelijke topbestuurders verwacht 78 procent een volledige terugkeer naar kantoor, tegenover 84 procent van de mannelijke leiders. Ook denkt een ruime meerderheid (87 procent) dat medewerkers die vaak op kantoor werken eerder in aanmerking komen voor salarisverhoging of promotie.
Vertrouwen
Daarnaast blijkt dat 72 procent van de bestuurders vertrouwen heeft in de groeivooruitzichten van de wereldeconomie voor de komende drie jaar. Dat is iets minder dan vorig jaar (73 procent) en nog altijd aanzienlijk lager dan in het eerste jaar van het onderzoek in 2015, toen 93 procent hier nog vertrouwen in uitsprak.
Dat het optimisme toch overheerst, blijkt ook uit het feit dat 92 procent van de topbestuurders aangeeft het aantal werknemers de komende drie jaar te verhogen. Dat is het hoogste percentage sinds 2020.
Verder blijft technologie voor bijna twee op de drie leiders de grootste investeringsprioriteit. Wel zijn er zorgen over de ethische kant van kunstmatige intelligentie (AI) en noemt 61 procent van de bestuurders dit als grootste zorg.
76 procent van de leiders denkt echter dat de inzet van AI geen negatieve impact heeft op de werkgelegenheid binnen hun organisaties. AI zorgt volgens de toplieden dus niet voor minder banen.
ESG
De topbestuurders zijn zich ook steeds meer bewust van de reputatierisico's die voortkomen uit ESG (environmental, social and governance). Waar milieurisico's in 2015 nog als minst belangrijke risico werden gezien, beschouwt nu bijna een kwart het niet voldoen aan ESG-verwachtingen als een concurrentienadeel. En 76 procent zegt bereid te zijn een winstgevend onderdeel van de organisatie te verkopen, als dat onderdeel de reputatie op ESG-gebied schaadt.
Verder geeft 69 procent aan aan de communicatie over klimaatonderwerpen te hebben aangepast, om beter aan de verwachtingen van belanghebbenden te voldoen; zelfs als het beleid op dit gebied niet veranderd is. Dat vraagt ook van accountants alertheid, als het gaat om greenwashing.
Bron: ANP/KPMG
Gerelateerd
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
Werkloosheid blijft onveranderd, wel minder uitkeringen
De werkloosheid in Nederland is in november opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking...
Belastingdienst slaagt in opvangen personeelsuitstroom
Het lukt de Belastingdienst goed om de verwachte uitstroom van medewerkers op te vangen. Het wervingsdoel voor 2024 van 3.250 fte wordt ruim gehaald en ook voor...
Familiebedrijven verhogen investeringen om krappe arbeidsmarkt te bestrijden
Familiebedrijven gaan in 2025 gemiddeld 16 procent meer investeren dan in 2024. Bijna dertig procent van de familiebedrijven verwacht volgend jaar zelfs tenminste...
Kerstpakket duurder maar ook belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Kerstpakketten zijn dit jaar duurder en worden een steeds belangrijkere manier voor werkgevers om hun waardering aan werknemers te laten zien. Dat blijkt uit een...