Nieuws

Jury Sijthoff-prijs ziet kwaliteit verslaggeving stagneren

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs stelt dat de kwaliteit van verslaglegging van grote Nederlandse bedrijven afgelopen jaar is gestagneerd. Het voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn CSRD zorgt tegelijk voor meer werkdruk bij bedrijven.

Dat meldt het FD, bij de bekendmaking van de genomineerde bedrijven voor de Sijthoff-prijs, gericht op de kwaliteit van 'financiële communicatie' door ondernemingen.

De gemiddelde kwaliteit van het jaarverslag is afgelopen jaar niet toegenomen, meent de jury, die tegelijk erkent dat de kwaliteit van de verslaggeving bij veel AEX-bedrijven al hoog was.

Blik naar buiten

Dit jaar kijkt de jury speciaal naar de kwaliteit van de communicatie bij slecht nieuws. "Een aantal bedrijven is tegenwoordig opener, maar in algemene zin is er nog ruimte voor verbetering", zo stelt de krant.

Volgens de jury missen bedrijven met name de 'blik naar buiten' en zeggen ze te weinig over de markt waarin ze actief zijn, de ontwikkelingen en de concurrentiepositie. "Ook de analyse van sterktes en zwaktes ten opzichte van de markt (de swot-analyse) lijkt op zijn retour", schrijft het FD.  

Daarnaast zouden bedrijven meer mogen melden over hoe zij omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt.

CSRD

De jury vermoedt dat de stagnerende kwaliteit van de verslaggeving mede wordt veroorzaakt door de grote werkdruk als gevolg van de nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Daar zijn bedrijven veel tijd en energie aan kwijt.

Het FD memoreert dat PwC recent haar klanten heeft gemaand haast te maken met de voorbereiding van hun duurzaamheidsrapportages. Doen ze dat niet, dan kunnen accountants mogelijk straks geen zekerheid geven bij de CSRD-informatie.

Volgens het FD ziet de jury ook voordelen aan het moeten rapporteren conform de CSRD. "Bedrijven die er al mee bezig zijn, moeten eerdere claims dat ze goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid nu hard onderbouwen." De tijd van "gratuite opmerkingen over duurzaamheid" is voorbij.

Sijthoff-prijs

De Sijthoff-prijs wordt uitgereikt op 5 november aanstaande. De jury heeft in drie categorieën kandidaten genomineerd. Bij de AEX-bedrijven zijn dat ASR, KPN en Randstad. Bij de kleinere beursfondsen zijn Heijmans, TKH en Vopak kandidaat voor de prijs. En bij de niet-genoteerde bedrijven zijn Dura Vermeer, Goudse Verzekeringen en Van Oord genomineerd.

De jury van de Sijthoff-prijs bestaat dit jaar uit Peter Sampers, hoogleraar accounting Universiteit Maastricht (voorzitter), Margot Scheltema, oud-cfo Shell Nederland en Jack Julicher, oud-ceo ASR Vermogensbeheer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.