Nieuws

Jonge accountants vertrekken makkelijker uit het beroep dan vroeger

Accountants die het beroep verlaten, doen dat vaak vanwege de hoge werklast. Ook bieden alternatieve werkgevers soms een betere honorering. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de FAR.

De Foundation For Auditing Research (FAR) vroeg het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University, om te onderzoeken waarom accountants die recent tot het beroep toetraden, vroegtijdig besluiten naar een andere functie om te zien. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door Frank Cörvers en Sabine Baumann van het ROA. De deelnemers aan het onderzoek werkten op verschillende niveaus in het beroep, zowel bij de big four als bij andere accountantsorganisaties.

Werkoriëntatie

Jongere accountants lijken makkelijker over te stappen naar een alternatieve carrière dan voorheen, zo blijkt uit het rapport van de ROA. Ze houden ook niet per se vast aan één carrièrepad in hun werkzame leven. Meer dan voorheen zoeken ze naar mogelijkheden om uitdagingen in het werk en zelf gestelde leerdoelen in evenwicht te brengen met werktevredenheid.

Die verschuiving in werkoriëntatie kan van invloed zijn op het partnermodel dat veel accountants hanteren. Traditioneel is dat immers gebaseerd op het idee dat een accountant zijn of haar werkzame leven bij een kantoor doorbrengt. Een betere werk-privébalans kan helpen om de druk op junior accountants te verlichten en ze bewegen om binnen het beroep te blijven. Die constatering sluit aan bij onderzoeken uit het verleden.

Team

Verder blijkt dat de individuele accountant soms moeite heeft om zijn of haar plaats in te nemen in het team. Accountants werken in wisselende teams en elk team heeft een eigen dynamiek, wat het voor de individuele accountant soms lastiger maakt.

Het onderzoek naar het relatief hoge verloop onder accountants biedt een basis voor verder onderzoek naar de mogelijkheden om de arbeidstevredenheid van (jonge) accountants te verbeteren. Op die manier wil de FAR bijdragen aan een duurzame aantrekkelijke toekomst voor de professie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.