Nieuws

Jaarcijfers PwC: 4,5 procent omzetgroei, erkenning van examenfraude

PwC Nederland heeft de jaarcijfers gepresenteerd, evenals het Transparantieverslag. De organisatie is in het verslagjaar 2023/2024 met 4,5 procent gegroeid. Een jaar eerder was dat nog elf procent. Ook erkent PwC voor het eerst dat ook binnen dat kantoor sprake is geweest van examenfraude.

Volgens PwC biedt het jaarbericht een terugblik "op een jaar dat wordt gekenmerkt door twee woorden: transformatie en vertrouwen. We zien hoe deze twee zowel op elkaar inwerken als soms met elkaar botsen".

De totale omzet van PwC Nederland steeg over het boekjaar 2023/2024 naar bijna 1,08 miljard euro. Vergeleken met de gemiddelde groei van 4,5 procent deed de assurancepraktijk het beter, daar groeide de omzet met 5,6 procent van ruim 393 naar 416 miljoen euro. Bij Tax & Legal steeg de omzet ruim negen procent, naar ruim 292 miljoen euro. De omzet van Advisory bleef vrijwel gelijk, met 371,1 miljoen euro; een jaar eerder was dat 371,9 miljoen.

Het resultaat bij de accountantstak is echter flink gedaald afgelopen jaar, van 55,4 naar 39,6 miljoen euro. De winst bij de adviespraktijken maakte dat echter grotendeels goed, al is het totaalresultaat 1,5 procent lager dan vorig boekjaar.  

Medewerkers

Het aantal medewerkers bij de Nederlandse PwC-organisatie bedroeg eind juni 2024 in totaal 5.956 mensen, waarvan 296 partners. PwC mikt op een gelijke balans en representatie van "rolmodellen" in leidinggevende posities. Het aandeel nieuw benoemde vrouwelijke partners was dit jaar 25 procent, bij de directors was dat in het boekjaar ruim 35 procent.

"De toepassing van technologie, alsook de complexiteit van de vraagstukken van onze klanten verandert de manier waarop wij werken, denken en onszelf ontwikkelen", stelt bestuursvoorzitter Agnes Koops-Aukes bij de presentatie van de jaarcijfers. "Samenwerking, zowel met verschillende experts binnen PwC als met onze samenwerkingspartners, is essentiëler dan ooit."

CSRD

Hoewel PwC daartoe nog niet verplicht is, heeft het kantoor ervoor gekozen om te voldoen aan de rapportagevereisten van de CSRD. Gemiddeld besteedden PwC'ers 106 uur aan opleidingen, vijf uur meer dan vorig jaar, mede als gevolg van opleidingsprogramma's over onder andere de CSRD. De CO2-uitstoot van het kantoor nam af ten opzichte van het vorige boekjaar.

Bij het jaarverslag is een duurzaamheidsverklaring opgesteld die voldoet aan de CSRD, voorzien van assurance door de externe accountant.

Examenfraude

In het jaarverslag en in het Transparantieverslag schrijft PwC ook over de stand van zaken met betrekking tot het lopende onderzoek naar examenfraude, door het kantoor aangeduid als "ongepaste antwoorddeling"(improper answer sharing) bij verplichte toetsen.

Het is voor het eerst dat het kantoor erkent dat dit ook heeft plaatsgevonden bij PwC, al hintte bestuursvoorzitter Koops daar vorig jaar wel al op. Het onderzoek bij PwC wordt naar verwachting afgerond in het boekjaar 2024/2025, net als eerder gemeld door EY en Deloitte. 

Ondertussen heeft PwC al een aantal maatregelen geïmplementeerd, zoals de introductie van een gedragscode rondom verwachtingen en vereisten van het kantoor met betrekking tot deelname aan trainingen. Ook wordt gewerkt aan het verbeteren van de wijze waarop e-learnings worden georganiseerd, waarbij sommige trainingen worden omgezet in klassikale trainingssessies. Daarnaast worden controlemethoden ingevoerd, om mogelijk ongepast gedrag met betrekking tot verplichte online toetsingen te signaleren.

Verder zal PwC medewerkers "waar nodig ter verantwoording roepen", via "corrigerende gesprekken, schriftelijke waarschuwingen, financiële sancties, verlies van functie of het moeten verlaten van het kantoor".

In het Transparantieverslag reflecteert het bestuur van PricewaterhouseCoopers Accountants NV ook op de kwestie. Recent nam deze zogenoemde assurance board afscheid van twee bestuursleden: Aleid Mulder vertrok in juli jl. en Jeroen van Kessel is sinds begin oktober geen lid meer van het bestuur van de accountantstak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.