Nieuws

Investeringen van banken en verzekeraars in energiesector gaan nog vooral naar fossiel

De Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren nog steeds stevig in de fossiele sector. Van de beleggingen in de energiesector gaat nog maar 16 procent naar hernieuwbare energie en 84 procent naar fossiel.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Eerlijke Geldwijzer. Met name ING en verzekeraar Allianz krijgen kritiek. ING financiert nu méér fossiel dan in 2016, net na het klimaatakkoord van Parijs, aldus het onderzoek. De energieportefeuille van de Duitse verzekeraar Allianz bestaat nog altijd voor 95 procent uit fossiel.

Ratio

Het Internationaal Energieagentschap stelt dat financiële instellingen in 2030 voor elke euro die ze in fossiel investeren, zes euro aan hernieuwbare energie moeten uitgeven, om de opwarming van de aarde te helpen beperken tot 1,5°C. De onderzochte instellingen investeren echter gemiddeld voor elke euro die ze in fossiel steken, maar twintig cent in duurzame energie, stellen de onderzoekers.

Hoewel de Nederlandse financiële instellingen wel iets vergroend zijn sinds 2016, zullen pensioenfondsen in dit tempo pas in 2039 de benodigde 1:6 ratio halen, de verzekeraars in 2041 en de banken pas in 2084.

Pensioenfondsen

Een deel van de Nederlandse pensioenfondsen heeft in de afgelopen jaren de fossiele beleggingen flink afgebouwd: van 18 miljard in 2017 naar 8 miljard euro in 2023. Maar nog steeds gaat driekwart van alle energiebeleggingen van de pensioenfondsen naar fossiele energie.

Dat komt vooral door uitblijvende investeringen in hernieuwbare energie. Sinds 2016 zijn de investeringen van pensioenfondsen in schone energie nagenoeg gelijk gebleven, aldus het onderzoek.

Achterdeurtjes

Sinds het Parijsakkoord ging 79 procent van de leningen van banken naar fossiel en slechts 21 procent naar hernieuwbaar. Ook kiezen banken voor minder zichtbare routes. Het onderschrijven van obligaties van fossiele bedrijven door banken is bijvoorbeeld verdubbeld sinds 2016.

De verhouding tussen fossiel en hernieuwbaar bij investeringen van banken is nog slechter dan bij leningen én verslechterd sinds het Parijsakkoord. Zo gaat 97 procent van de beleggingen van ING in de energiesector naar olie-, gas- en kolenbedrijven. "Via dit soort achterdeurtjes helpen Nederlandse banken vervuilende bedrijven aan miljarden", stelt woordvoerder Nicky van Dijk van Eerlijke Geldwijzer.

Lichtpuntjes

Er zijn ook lichtpuntjes, aldus het onderzoek. Zo investeren de Volksbank en Triodos Bank alleen maar in hernieuwbare energie en helemaal niet in fossiel. De Rabobank en verzekeraar Achmea en Menzis bewegen in de juiste richting, met inmiddels meer investeringen in hernieuwbaar dan in fossiele energie. Bij Achmea zijn de fossiele investeringen sinds 2017 gehalveerd en gaat er in absolute zin drie keer zoveel geld naar groene energie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.