Nieuws

'Historische zitting' Accountantskamer raakt vooral positie AFM-accountants

De tuchtzaak tegen twee accountants van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), aangespannen door investeringsfonds Momentum Capital (MC), lijkt vooral van principieel belang voor accountants die voor de toezichthouder werken.

Een "historische zitting", aldus compliance specialist en sector-commentator Arnout van Kempen, die op 18 oktober in Zwolle in de zaal zat bij de zitting van de Accountantskamer. Niet alleen omdat het voor het eerst medewerkers van de AFM betreft, stelt hij, maar de brief die AFM-voorzitter Laura van Geest voorafgaand aan de tuchtzaak stuurde aan de Accountantskamer "maakt het allemaal nog een stuk interessanter".

De AFM-voorzitter schetste in de brief aan de Accountantskamer, die eind september werd verzonden, de visie van de toezichthouder op de tuchtprocedure. Accountantskamer-voorzitter Sandra Schreuder meldt bij aanvang van de zitting dat de tuchtrechter de brief van de AFM "ter kennisgeving" heeft aangenomen.  

Beginselen

Klager MC vraagt de tuchtrechter om de brief goed te bestuderen, omdat die iets zegt over de opstelling van de AFM rondom de professionele verantwoordelijkheid van de individuele accountant. MC benadrukt op de zitting dat de tuchtklacht geen nieuwe poging is om gelijk te krijgen tegenover de AFM, maar dat de klacht zich richt op het gedrag van de beide accountants van de toezichthouder.

Advocaat Pels Rijcken stelt namens de accountants van de AFM dat de klachten onterecht zijn en dat de accountants een professioneel-kritische instelling hebben betracht. Ook wordt de voorgeschiedenis geschetst rondom de kwestie, waarbij de toezichthouder eerder gelijk kreeg van de Rechtbank Rotterdam, in een geschil met MC over een opgelegde dwangsom aan het investeringsfonds. Ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaf vervolgens de AFM gelijk, maar de Ondernemingskamer besloot later in het voordeel van MC.

Bij de Accountantskamer gaat het echter niet om de vraag of de AFM een standpunt heeft ingenomen dat stand hield bij de rechter, maar of betrokkenen zich hebben gehouden aan de fundamentele beginselen uit de VGBA, zo wordt gesteld. Volgens de AFM-accountants is van tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen geen sprake.

Belangrijke uitspraak

Volgens Van Kempen wordt het "een kwestie die de werkzaamheden van iedere AA en RA die voor de AFM werkt gaat raken", zo schrijft hij op LinkedIn. "Positief of negatief, wordt dit een uitspraak die nog door heel wat toezichthouders, advocaten, bestuurders en compliance officers van accountantsorganisaties bestudeerd gaat worden."

De principiële kant van de uitspraak in deze zaak zal volgens hem "van fundamentele betekenis zijn voor de werkzaamheden van de accountants bij de AFM, maar misschien nog wel meer voor de wijze waarop de AFM toezicht kan houden op accountantsorganisaties".

Een poging vanuit MC om eerder heimelijk gemaakte opnamen van de zitting bij het CBb tijdens de behandeling van de tuchtklacht te laten horen, vindt de Accountantskamer "nogal opportunistisch". Zeker omdat het bij het CBb, juist op verzoek van MC zelf, om een zitting achter gesloten deuren ging. De geluidsopname wordt uiteindelijk niet afgespeeld tijdens de zitting.

Twaalf weken

Zowel het FD als vaksite AccountancyVanmorgen berichten over de zitting. Accountant.nl doet dat zoals gebruikelijk na de uitspraak, via de rubriek Tuchtrecht. Die uitspraak van de Accountantskamer wordt over circa twaalf weken verwacht.

"Zuiverheid van formuleren is hier van belang", aldus Arnout van Kempen. "Maar van nog groter belang is wat voorzitter Sandra Schreuder en haar Accountantskamer hierover gaan zeggen in de uitspraak."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.