Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart. Ook ING blijkt de dupe.
Dat meldt onder meer het FD. ING zegt dat de investeringsmaatschappij misleidende rapportages heeft ingediend over een lening van 28 miljoen dollar en spant in New York een rechtszaak aan tegen haar voormalige klant 777 Partners. De Amerikaanse autoriteiten zijn ook een onderzoek gestart naar witwassen door 777.
De lening werd uitgegeven in 2022 via ING Capital aan een dochter van 777 Partners, 600 Partners. Daarmee zouden aankopen worden gedaan die als onderpand zouden dienen voor de lening, maar nu blijkt dat dit nauwelijks is gedaan. De lening van ING zou vervolgens ook gebruikt zijn als onderpand voor andere leningen, waardoor er mogelijk meerdere gedupeerden zijn.
ING kan zich aansluiten bij een rij schuldeisers uit de financiële sector. Britse vermogensbeheerder Leadenhall Capital Partners leende maar liefst 600 miljoen uit aan 777, en ontdekte na het uitblijven van aflossing dat ongeveer 350 miljoen gebruikt zou zijn als onderpand voor andere leningen.
Voetbal en luchtvaart
Via 777 is er ook een potentieel desastreuse link ontstaan tussen de voetbalwereld en de luchtvaart, omdat de investeerder geld dat bestemd was voor investeringen in verschillende voetbalclubs zou hebben gebruikt om de inmiddels failliete Australische vliegmaatschappij Bonza te redden.
Onlangs ketste de overname van de club Everton uit Liverpool af nadat 777 zijn betalingsverplichtingen niet nakwam, en mogelijk worden andere clubs ook getroffen; de investeerder heeft belangen in verschillende voetbalclubs in België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Australië.
777 Partners reageert vooralsnog niet op vragen van de media.
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.